Cytat:
Napisany przez janaj
Płyty nagrywają się dobrze (przynajmniej nie ma żadnych informacji o błędzie) ale wariują na odtwarzaczu stacjonarnym np. po pół godzinie odtwarzania filmu obraz amienia się w kalejdoskop kolorowych pikseli wielkości piłek pingongowych. czasami po 15 min. Na komputerze zacinają się poprostu bez atrakcji. obraz i dźwięk się zatrzymuje, a po kilku-kilkunastu sekundach dalej rusza. I nie wiem, czy to wina nośnika, czy coś robię źle przy kopiowaniu filmu.
|
Po pierwsze: czy nagrywasz na LiteOn? Bo mi na to wygląda... żeby było śmieszniej to mi wygląda na jakiś wcześniejszy model typu 401/411/451/811 ;PPPp
No cóż, muszę przyznać że przy dzisiejszych cenach raczej nie kupiłbym drugi raz DVDRW LiteOn - za dużo roboty z nimi jest ;PPPp
No ale nie mam porównania do innych więc może wszędzie jest tak samo.
Po drugie: za mało uwagi poświęcasz filmowi ;PPPp Jesli byś po prostu kopiował film to - do pliku, defrag i dopiero nagrywanie.
Przy recodingu nie ma tak łatwo... i raczej wszelkie próby szybkiego recodingu będą marne.
Po trzecie: musisz znaleźć najlepiej współpracujący z twoją nagrywarką bios - nie koniecznie dokładnie do twojego modelu. Z moją 401 najlepiej na razie chodził bios 811/HS0P ;PPPp
Kiedy ja przerabiam filmy to:
1. przy kodowaniu ac3 muszę używać tylko i wyłącznie SonicSoftEncode + BeSlicedFix bo inaczej bedzie się film pauzował;
2. jeśli nie rekompresuję ac3 to i tak muszę mu zrobić fix mimo że jest z działającej płytki DVD;
3. nieodzowne jest zrzucenie do obrazu ISO przed nagraniem;
4. po zrzuceniu do ISO przed nagraniem trzeba jeszcze zrobić defragmentację partycji z tym plikiem tak, aby plik ten nie był pofragmentowany - kaszka przy odtwarzaniu;
5. na tańszych płytkach typu Dysan OEM (CMC) mogłem nagrywać dopiero od biosu 811/HS0P a i teraz na 811/HS0Q też się da tylko chyba troszkę gorzej wychodzi;
6. jrędkość nagrywania praktycznie nie ma wpływu na problemy z późniejszym odtwarzaniem;
7. jest jedno odstępstwo od sprawy prędkości nagrywania: nie próbuj nagrywać prędzej niż fabrycznie miała twoja nagrywarka - wszelkie hacki zwiększające prędkość są fajne ale z odtwarzaniem będą jaja;
To tyle moich doświadczeń z moim egzemplarzem 401 ;PPPp