Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.05.2004, 21:50   #4
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
po linii prostej max.250m, bez drzewek,anteny widzialyby sie
Ale prosilbym o jakis opis dokladniejszy..tak wogole to dzieki za szybka odpowiedz, ale jestem zielony w tym temacie, punkt dostepowy?CO gdzie jak
Wlasnie...najlepiej napisac co gdzie po kolei do czego przypinam

ps.wiem ze to bedzie drogie...no moze nie wiem jak, ale chce wlasnie wiedziec ile i jak?
No to po kolei.
1. u kumpla punk dostępowy podłączony do huba pobiera sygnał internetu. Punkt dostępowy podłączony do anteny, najlepiej kierunkowej.
U ciebie antena podłączona do punku dostepowego, z którego idzie kabel do huba - gniazdo ethernet, z huba ilesz chcesz kompów u siebie łączysz.
"...Dwa punkty dostępowe, połączone ze soba drogą radiową i jednocześnie włączone każdy do innej sieci kablowej przez port Ethernet - łączą dwie sieci kablowe LAN (jest to cecha opcjonalna zwana np. "Inter Building", "WLAP", "Outdoor Router")....."

Jakie anteny to zalezy od odległości i od predkości przesyłu jaką chcesz uzyskać. Przydaje się ten kalkulator http://wireless.visomatic.com.pl/ind...=poradnik&it=1

Cenowo to tak anteny 2 po 100, punkt dostepowy około 300 plus pare złotych za kable.

Można jeszcze zrobic to tak, że u kumpli stoi punkt dostępowy, antena kierunkowa wcelowana w twoje okno a u ciebie w kompie karta bezprzewodowa, która odbierze sygnał, wyjdzie ze stówe taniej ale mogą byc problemy z łącznością. Punkt dostępowy włączony do huba daje więcej mozliwości podłączania komputerów.

Najlepiej będzie jak znajdziesz sklep, w którym oferują sprzęt do sieci bezprzewodowych to może Ci cos doradza , ogólny pogląd Ci wyłuszczyłem.

imola@interia.pl
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post