Cytat:
Napisany przez KL
Witam wszystkich! Mam pytanie, które chyba nie pojawiło się na forum (albo nie potrafiłem go znaleźć): czy ktoś z was może mi powiedzieć skąd bierze się przesunięcie kolorów w filmach zgrywanych z kamery dv? (Widać to szczególnie po prawej stronie nprzy rękawie żółtej koszuki dziecka i po prawej stronie nogawek spodni) Poza tym wg mnie filmy zgrywane z kamery do formatu avi są raczej miernej jakości, głownie chodzi o ostrość. Zgrywam z kamery thomson VMD2 przez FireWire najczęściej przy pomocy kombajnów Ulead'a. Pozdrawiam i czekam na pomoc 
|
CZy w innych ujęciach jest tak samo? Akurat w tym ujeciu co przedstawiasz plan jest dosyć trudny do obrobienia przez automatykę kamery (dużo słońca i cienia oraz głębia). Jeśli podobny efekt masz na innych fragmentach ( rozmycie, przesunięcie kolorów, ogólny brak ostrości) to można pokusić się o stwierdzenie, że kamerka jest leciwa i jest do d.... i nic z tym nie zrobisz. Tanie kamery miniDv z przed kilku lat praktycznie nie różniły się jakością obrazu od kamer S,C-VHS, Hi8,H8 ze średniej czy wyższej półki lokujące się w tamtym czasie, takiej samej cenie.
Pozdrawiam
maniek