Cytat:
Napisany przez Jedrek
Pytanko: jak to to DLA zainstalowac ? i jak uzywac ? Pierwszty raz o tym slysze. Prosze o szersze informacje na te temat
|
Ja na początku też nie zwróciłem uwagi, ale po zainstalowaniu oprogramowania Sonica z płytki z LiteOn w RMB menu pod napędem pojawiło mi się oprócz standardowych opcji "Use with DLA" i "Format".
Akórat myślałem jakby tu uprościć sobie sprawę z tymczasowymi danymi i płytkami RW, miałem świeżą RW i chciałem ją formatować pod Nero CD Speed więc dla jaj dałem "Format" z RMB menu. Pojawiło się proste okienko i była tam opcja "Pomoc" czy "Czytaj więcej" nie pomnę.
Wszedłem, poczytałem i się na tyle zaciekawiłem, że spróbowałem.
I to działa.
Właśnie z płytki wypełnionej po brzegi zrobiłem "Move" pod exploratorem na dysk twardy (żeby wypalić komplet danego rodzaju na R) a potem dopełniłem innymi plikami z dysku - poszło jak na dyskietkę/dysk tyle, że transfer tylko 5MB/s ;PPPp
Jedyna wada to ta, że pomimo zaznaczenia we własciwościach nagrywarki jako urzadzenia do obsługi DLA (tylko jedno urządzenie na raz może obsługiwać DLA) to i tak płytkę po włożeniu do napędu trzeba z pod RMB menu zaznaczać ręcznie żeby była użyta do DLA mimo, że jest zaznaczona jako używana z DLA. Dopiero po tym można na nią kopiować, kasować, przenosić.
Acha, druga wada to taka, że aby odczytać taką płytkę trzeba mieć zainstalowane DLA w komputerze i zarejestrowane do napędu czytającego tą płytkę. Można co prawda zamknąć sesję opcją "Compatibile" z RMB menu ale wtedy nic już nie dograsz, to raz, a dwa że nazwy zostaną zredukowane do ISO9660 (8+3) no i nie wszystkie napędy mimo to czytają dyski multisesyjne, np. mój DVD-ROM Pioneer 106S czyta tylko ostatnią sesję normalnie nagranego DVD a płytki z DLA nie widzi wogóle, no ale nie używałem opcji "Compatibile" jeszcze.