Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.05.2004, 21:38   #2
wolf
No Guts, No Glory

Data rejestracji: 06.07.2002
wolf zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
odp

Cytat:
Napisany przez Kulfon
Jak w temacie udało mi się skopiować to zabezpieczenie z pomocą artykułu zamieszczonego na www.cdrinfo.pl

Gra na której się uczyłem to Świątynia Pierwotnego Zła PL (zabezpieczona płyta to CD2)

wykorzystane programy:
CloneCD 4.3.2.2
Alcohol 120% 1.9.2
BlindWrite 4.5.7
BwaEdit 1.0
TwinPeak0.2

nagrywarki: Liteon LTR-24102B
Liteon SOHW-812S
gra była sprawdzana po nagraniu w obu nagrywarkach i w CD-ROM-ie Asus 52x

krok 1: Tworzenie obrazu CCD w CloneCD z wykorzystaniem profilu ProtectedGame
krok 2: wyłączamy emulacje jeśli sa włączone i tworzymy obraz .mds w Alkohol 120% z wykorzystaniem profilu Securom 4x/5x i z pomiarem parametrów fizycznych nośnika - właściwie to potrzebny jest tylko plik .mds po jego utworzeniu można przerwać dalsze tworzenie obrazu
krok 3: przy pomocy programu BWA Builder zawartego w BlindWrite 4.5.7 konwertujemy plik .mds na .bwa
krok 4: otwieramy blik .bwa w programie BwaEdit 1.0 i usuwamy wszystkie odstające od normy piki na wykresie po czym zapisujemy zmiany
krok 5: uruchamiamy program TwinPeak, ładujemy plik .ccd, .bwa i klikamy przycisk START w wyniku czego otrzymamy trzy pliki patched.ccd, patched.img, patched.sub
krok 6: nagrywamy otrzymane pliki przy pomocy Alcohol 120% w trybie RAW-DAO z możliwie niską prędkością (ja nagrywałem 10x na RW, na CDR 16x) jeśli wyskoczy komunikat o niezgodności rozmiaru obrazu z zapisanym w nim lead-outowi należy wybrać opcję zachowania oryginalnego TOCa i zapisania obrazu w całości (domyślna opcja)

Otrzymałem w ten sposób działającą kopię bezpieczeństwa gry która nie wymaga emulacji i innych zabiegów. Obraz patched.xxx należy sobie zachować w razie potrzeby bo kopia kopii raczej nie zadziała podobnie jak obraz zamontowany np. w Daemon Tools

Jeżeli ktoś przedemna zrobił już coś takiego to traktujcie ten wątek jako potwierdzenie że jest to możliwe do wykonania i wcale nie zajmuje dużo czasu.
dokładny opis ale czy warto robić tyle zachodu ? przeciez mozna nagrać za pomocą A120% z emulacją RMPS szybciej i nie potrzebna taka gimnastyka
wolf jest offline