Kilka słów wstępu.
Jestem już na "zasłużonym" odpoczynku po prawie 35-letnim "ślepieniu" w monitor. Ten okres, oprócz konkretnej wiedzy technicznej, nauczył mnie pokory, pokory i jeszcze raz pokory. Komputery to dziedzina, w której nic nie można przesądzić, a prawa Murphy'ego sprawdzają się tu jak nigdzie indziej:
"W pracy z komputerem, opieranie się na jakichkolwiek zasadach jest błędem" (przepraszam MacGyver'a za zapożyczenie)
Różnorodność sprzętu, oprogramowania, niekompatybilność - to czynniki, które powodują, że "nie ma mądrych". Oczywiście nie dewaluuję tutaj wiedzy, ale są przypadki "o których nie śniło się nawet filozofom". Mnie wielokrotnie udało się usunąć usterki działąjąc wbrew logice.
Mogę zrozumieć irytację @AleX69'a, wszak sam ten wątek czytałem kilka razy, jaras65 napisał, że:
"Koniec moich problemów z NEC
Wystarczyło zamienić taśmy łączące urządzenie z płytą, tzn napęd uczyniłem "primary - master", a dysk twardy "primary - slave". Po tej zamianie bez trudu wgrałem biosa DL i wypaliłem z powodzeniem pierwszą płytkę DVD-R",
a następnie:
"Tak jak napisałem wcześniej nie zmieniałem nic w konfiguracji i ustawieniach, zamieniłem tylko wtyczki od taśm łączących napęd i dysk z płytą."
Nie znając poziomu wiedzy jaras65'a, mam poważne wątpliwości, czy rzeczywiście zmienił "master-slave" czy tylko przepiął tasiemkę.
Stąd te nieporozumienia. Piszmy wszyscy konkretnie bez skrótów myślowych. A może oceńmy swoją wiedzę i rozpoczynajmy posty od niej, bowiem rada (oczywista skrajność)
"Zresetuj komputer" - dla jednego jest pomocna, a dla innego - wygłupem.
Ale nie można sobie czynić żartów z czyjejś niewiedzy, wszak uczymy się wszyscy do końca życia, czego ja jestem najlepszym przykładem.
I jeszcze jedno. Korzystajcie z Worda, on sam poprawi błędy ortograficzne lub zaglądajcie od czasu do czasu do słownika.
W wątkach:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35058
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=34966
zająłem szanowne grono swoim problemem i obiecałem podzielić się wnioskami. Chyba nadszedł czas.
1. Zmieniłem zasilacz -> bz
2. Podłączyłem komputrer przez autotransformator - zmieniałem napięcie zasilające od 190 - 235 V -> bz
Wniosek: jeżeli napięcia zasilające (płyta, napędy etc.) mieszczą się w granicach tolerancji - powinno być ok. Nawet nieco poniżej dolnej granicy nie zauważyłem zachwiania stabilności systemu.
A teraz najważniejsze: NEC nagrywa bez problemów. Co było przyczyną ?
Odpowiem Wam jak Reb Tewie - NIE WIEM !!!
Zdecydował przypadek. Do dalszych prób kupiłem Esperanze i Platinum (!!!). Pierwsze płytki nagrywałem (z ostrożności) 2x. i padały. Przypadkowo "poleciało" 8x i .... OK ! Nagrywarka psuje płytki przy nagrywaniu 2x, a 4x i 8x idzie jak burza. Czy nie jest to potwierdzenie moich wywodów na wstępie ?
No i chyba zdezaktualizowało się powiedzenie, że "szybko to się tylko pchły łapie"
Pozdrawiam wszystkich
i proszę - mniej agresji a więcej konkretów. Wyjdzie to nam wszystkim na dobre.