Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.06.2004, 22:21   #17
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie jestem "wewnątrz", więc trudno mi się na ten temat wypowiadać, ale nie sądzę, by testy były "kupowane" przez producentów czy dystrybutorów. Możliwe, że prędzej już redakcja może nie chcieć utracić dobrego reklamodawcy i powstrzymać się przed jasnym napisaniem czegoś niepochlebnego. Znam jedno takie amerykańskie pismo (nie komputerowe), gdzie o wyrobach nie pisze się źle - cechy pozytywne się uwydatnia, a cechy negatywne - przemilcza lub wzmiankuje w wyjątkowo oględny sposób.
W innym renomowanym piśmie zagranicznym czytałem o sytuacji, bardzo wiele lat temu, gdy rozeźlony przedstawiciel jednej ze znanych firm wpadł do redakcji i zażądał rewizji testu, w którym jego wyroby wypadły gorzej od wyrobów innej, wówczas mało znanej firmy, i zagroził wycofaniem wszystkich reklam. Pismo renomowane, więc wierzę. Jak widać, zdarzały się więc przypadki wywierania nacisku na redakcje.

A jeśli chodzi o testy "redakcyjne" i "domowe"? No cóż, redakcja może mieć dostęp do rozmaitych urządzeń pomiarowych i sprzętu testowego, do jakich użytkownik domowy nie będzie miał dostępu, może wykonać badania w powtarzalnych warunkach laboratoryjnych, itd. Trzeba tylko dobrze zapoznać się z metodologią testu, sposobem oceniania, i przełożyć wyniki na swoje potrzeby, a nie bezkrytycznie patrzeć na sumę punktów i na miejsce w rankingu.