Witam
Czytam i ślędzę posty w tym wątku od samego jego początku i uważam go za jeden z ciekawszych na forum. Niemniej jest parę rzeczy, których trochę nie rozumiem.
Po pierwsze dlaczego od pewnego czasu wszyscy zalecają odznaczenie opcji Force Encoding, nawet Ci którzy twierdzą, że stosują się do instrukcji by Gelo_5 chociaż sam jej autor napisał wyraźnie: "Należy teraz przejść do zakładki SETTINGS (pkt.1) i zaznaczyć ptaszkami pola EXPERT-MODE (pkt.2) oraz FORCE ENCODING (pkt.3) załączając stosowny zrzut ekranu. A tak wogóle jaki ta opcja ma wpływ na pracę programu i co powoduje.
Po drugie czemu wszyscy uparcie bronią się przed używaniem opcji Tweak Credits z zakładki ustawień Encodera. Moim zdaniem to bardzo przydatna funkcja, której z powodzeniem używam ograniczając max bitrate dla napisów końcowych (z reguły na poziomie 500-800). Zwłaszcza jeżeli weźmie się pod uwagę długie filmy, i to że w niektórych z nich napisy końcowe ciągną się w nieskończoność, zabierając cenne megabajty.
I ostatnia kwestia jaka mnie nurtuje to ustawienia Min i Max bitrate. Zwłaszcza chodzi o wartosć Min. Wydaje mi się, co zresztą potwierdziłem na podstawie własnych doświadczeń, że ustawienie jej na poziomie 1000 jest zdecydowanie za niskie powodując czesto (szczególnie w wypadku filmów o czasie trwania powyżej 120 min) znaczne pogorszenie jakości niektórych scen. Bardzo ładnie to widać gdy obraz jest statyczny, utrzymany w szarym odcieniu kolorystycznym i pojawia się obłok dymu, mgły itp. Efekt przypomina spartaczonego divixa.
Sam osobiście stosuję się do zasady:
Min = Avg / 1,7 - 1,8
Max = Avg * 1,7 - 1,8
pamiętając iż dvd2dvd-r stosuje zawsze przelicznik 1,5.
|