Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.06.2004, 18:29   #8
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez puch
Nagrywałem takie same tanie płyty +/- R/RW w 812 i 2500, a potem porównałem ilość błędów PI/PO programem K-probe. Ilość błędów na płytach nagranycn Lite-On'em była sporo większa. Dlatego wydaje mi się, że NEC nagrywa z wyższą jakością.

Jednej z płyt nagranych przez Lite-On'a nie mogłem odtworzyć w stacjonarnym odtwarzaczu, podczas gdy taka sama płyta nagrana NEC'iem odworzyła się bez zająknięcia.

Płyt DVD+RW Platinet 8x, nagrana Lite-On'em, ma dużą ilość błędów, i obecnie, w dwa miesiące po nagraniu, nie daje się już odczytać pod koniec (a początkowo czytała się w miarę OK, mimo sporej liczby błędów).

Płytę Esperanza DVD-RW 2x NEC nagrał dobrze, ale z prędkością 1x. Lite-On nagrał tę płytę 4x, ale potem nie dała się ani odczytać, ani nawet skasować w Lite-On'ie - skasowała się natomiast bez problemu w NEC'u.

Na tej podstawie (oraz przeczytanych testów) sądzę, że NEC nagrywa płyty DVD z wyższą jakością.

Ponieważ mam zarówno nagrywarkę CD jak i czytnik CD/DVD-ROM, nie zależało mi na osiągach nagrywarki DVD w tych pozostałych konkurencjach. Wybrałem NEC'a ze względu na jakość zapisu DVD.

NEC jest jednak napędem dość jednostronnym: jest kiepskim czytnikiem (zwłaszcza CD), wolno nagrywa CD, ma dość długi czas dostępu, podobno gorzej kopiuje zabezpieczenia (nie próbowałem), i nie obsługuje poprawnie overburningu na płytach CD 90 i 99 min.
Lite-On jest znacznie bardziej uniwersalny, ale chyba trochę zbyt optymistycznie traktuje nośniki i nagrywa je za szybko. Trzeba być mądrzejszym od napędu i nieco go w tych zapędach pohamować.

Ponieważ na tych dodatkowych funkcjach mi nie zależało, wybrałem NEC'a. Gdybym jednak nie miał w komputerze innych urządzeń CD/DVD, wybrałbym Lite-On'a, który jest znacznie bardziej uniwersalny, i po prostu nie pozwolił nagrywać zbyt szybko.
Dzięki serdeczne. Będę mógł spróbować tego Litka 812, jak mi nie będzie leżał to go wymienię na Neca
VIZZARD jest offline