Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Dziękuję wszystkim za uwagi.
Miałem ochotę zmienić na nowy bios, ale jeszcze tego nie zrobiłem. Lepiej najpierw trochę poczytać opinie w sieci.
W tej chwili jest dostepny na stronie firmowej bios A206 do nagrywarki LG GSA-4082B
http://pl.lgservice.com/index_b2c.jsp
Brak jednak opisu - co wprowadza nowy bios? No i mam jakiś problem z pobraniem pliku.
Ale uwaga! przy biosie poprzednim A204 są uwagi, cytuję:
Moja nagrywarka to dokładnie HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B (oemowa)
Prowdopodobnie inni, którzy zmienili bios też mają nagrywarkę tej firmy i może dlatego mają problemy.
Zastanawiam się czy warto zmieniać?
Pozdrawiam
|
oem - original equipment manufacturer - tutaj chodzi o sprzęt lg w sprzęcie "markowym" taki jak hp czy acer i sprzedawany pod taką nazwą i niejako projektowany dla tego producenta. Często jest tak, że ma on troszkę inny bios i najczęściej wgranie tego ze strony producenta powoduje problemy z napędem. Jeśli masz napęd HL-DT-ST DVDRAM GSAXXXX to Twoim źródłem biosów jest strona lg. Oem a oem to różnica. Kiedyś przyjęło się, że worek foliowy to oem a pudełko to box i tak zostało do dziś. Poza tym zmiana biosu jest zawsze wskazana, jeśli coś nie działa tak jak powinno. W przypadku, gdy działa, to trzeba trzymać się zasady, "iż nie należy psuć". LG ma to do siebie, że nie podają nigdy co nowy bios wnosi ;-)))