Cytat:
Napisany przez widmo82
wlasnie zamowilem u znajomego 812s i teraz wybieram na allegro jakies plytki do tego palnika. glowa mnie juz boli :/
zdecydowalem ze nie bede juz kupowal wynalazkow, wylacznie verbatim, tdk itp. nastepny problem wlasnie zaczyna sie czy + czy -
1]
czy to jest ogolnie znany problem iz stacjonarne czytniki w zestawach kina domowego czytaja przewaznie tylko -?
|
Nie wiem ;]
Cytat:
Napisany przez widmo82
2] co z trwaloscia/jakoscia zapisanych danych? z tego co sobie tak wnioskuje to nagrywanie z wiekszymi predkosciami przy -R dopiero sie rozkreca tak wiec moze to jeszcze nie te czasy na ten format?
|
Może ;]
Cytat:
Napisany przez widmo82
3] czy dobre mam wrazenie iz wiekszosc osob chwali zapis +R ze wzgledu na szybszy czas dostepu do danych jak i szybszy czas zapisu.
|
Tak ;]
Cytat:
Napisany przez widmo82
4] czy archiwizujac filmy zakupione w empiq, wspomniana forma zapisu dvd-rom na plytach +r jest bardziej zalecana od zapisu standardowego na -R (rozwazajac fakt iz nie wiem czy plytka w dalszym swoim zyciu bedzie odczytywana na starym/nowym sprzecie pod TV czy tez kompie.)
|
Raczej tak ;]
Cytat:
Napisany przez widmo82
PS: nie rozwazam wyboru - czy + pod wzgledem cenowym, wylczanie interesuje mnie jakosc.
|
Akuratnie u mnie na Esperanzach o wiele lepiej wypada +R/+RW.
Na 812 z biosem wcześniejszym niż US0J, wypaliłem Epsery DVD+/-RW
i te +RW czytały się wszędzie dobrze, a -RW jush na mojej Toshibie nie chciał ruszyć.
Po przejściu na 812@832 biosy VS03 i VS04 nawet na Litku ten DVD-RW nie chce ruszyć ;/
Poza tym nagrywam na Platinum +R 8x z prędkością 4x-8x zależenie skąd dane lecą, bo czasem to 8x nie nadąża

i o wiele lepiej się te płytki czytają, niż -R.
W mojej subiektywnej opinii + rządzi