Cytat:
|
Napisany przez pykson
pawelblu, masz absolutna racje, ze wiekszy odsetek durniow jest wsrod ludzi bez matury, mniejszy po maturze, a wrod ludzi z wyzszym jeszcze mniejszy, to oczywiste i logiczne. po prostu nie kolejne sita eliminuja stopniowo tepote, ale czasem te sita maja dosyc duze oczka.
ja czepiam sie tylko jednego: nazywanie kogos niedouczonym tylko dlatego ze nie skonczyl studiow jest chyba jednak obrazliwe. i nie chodzi o moja dume (koncze wlasnie prace mgr), ale o ogol.
|
No tak - ogolnie to rzeczywiscie nie wporzadku, ale umieszczeni czlowieka ze srednim jako LIDERA !!! listy wyborczej do PE to jest przejaw ULTRA partyjniactwa. Chodzilo mi o to ze ten czlowiek IMO nie powinien byc tym na ktorego sie 'domyslnie' glosuje stawiajac krzyzyk na liscie PiS bodajrze w Malopolskim.
Cytat:
|
Napisany przez pykson
wprowadzenie wymogu, by kandydat do europarlamentu mial conajmniej wyzsze eliminowaloby chyba wiekszosc tepoty (i chyba cala SO), ale byloby chyba naruszeniem zasad wolnosci i rownouprawnienia.
|
Nie chyba, tylko na pewno

Powiem nawet wiecej - uwazam ze nie wszyscy powinni miec prawo wyborcze, ale nie bede rozwilal tego tematu bo wyjdzie jeszcze dluzsza dyskusja - po prostu w tym kraju NIGDY nie bedzie lepiej dopoki wiekszosc wyborcow to beda ludzie naiwni, nie majacy pojecia o scenie politycznej i czerpiacy wiedze przed wyborami z klipow wyborczych. (cenzus majatkowy niestety jest kiepskim narzedziem selekcyjnym zarowno w wypadku kandydatow jak i wyborcow, a wyksztalcenie mniej lub bardziej sie na zainteresowanie polityka przeklada).
Cytat:
|
Napisany przez pykson
i w jeszcze jednym chcac nie chcac musze sie z Toba zgodzic: podobnie jak Tobie nie podoba mi sie system wyborczy glosowania na partie, to jest wykorzystywanie naiwnosci ludzi, no ale tak jest wygodniej grubym rybom.
a co do Rosatiego to moglby byc, ale SdPL nie! chociaz skoro Rosati jest w SdPL to tez o nim jakos swiadczy...
|
Kiedys tu byl podobny temat w ktorym udowadnialem ze w kazdej (no prawie kazdej) partii i na lewo i na prawo sa wybitne jednostki ktore powinny byc politycznymi autorytetami. Bo ja (jak pewnie zauwazyliscie) polityke widze jako zjawisko patetyczne - jako zupelne przeciwstawienie sie temu co bylo do tej pory. Polityk ma byc osoba NIESKAZITELNA (nie wazne z jakiej partii) to ma byc taka osoba ktora moglaby byc postawiona jako wzor - dlaczego BO TAKA JEST JEGO ROLA. W koncu jest on reprezentantem naszego kraju, a reprezentacje powinnismy miec jak najlepsza. To powinni byc najlepsi z najlepszych, a wybrac ich moga jedynie ludzie ktorzy na ludziach sie znaja i maja odrobine zmyslu przewidywania - czyli jedynie czesc naszego spoleczenstwa.
Ja oceniam swoje stanowisko jako patetyczno - radykalne, ale uwazam ze jedynie tak mozna cokolwiek tu zdzialac.