Polskich domen nie rejestrowalem do tej pory bo cena jednak jest odrobine wysoka. Faktycznie wiem, ze osoba fizyczna moze zastrzec swoje dane, ale szczerze mowiac jesli chodzi o domeny globalne mozesz praktycznie wpisac co Ci sie tylko podoba jako wlasciciela czy admina oraz oczywiscie bez najmniejszego problemu dane w kazdej chwili zmienic.
Ja ostatnio mam domene zarejestrowana i utrzymywana w godaddy.com
Domena com kosztuje teraz tylko 7,95 $. Mozna troche tam pozagladac bo ja rejestrowalem za 6,95 $(jakas promocja). Daja oczywiscie bogaty pakiet uslug dodatkowych forwardy, mail forwarding, maskowania, subdomeny i mase innych. Wszystko to jest za free. Mozna rowniez miec dane posiadacza zastrzezone wowczas kosztuje to dodatkowo 9 $, ale tak jak pisalem wczesniej mozna zarejestrowac domene na aktualne dane, oplacic ja a potem wszystkie dane pozmieniac wedle uznania i whois niczego wartosciowego nie pokaze. Pomoc techniczna dosc szybka, a wrecz ekspresowa jesli wziac pod uwage roznice czasu.
Na naszym kontynencie moge polecic dwie firmy. Pierwsza to
www.dd24.net
Obecnie troche drozsza niz kiedys bo nie mozna skorzystac juz z tax free, wiec domena globalna kosztuje prawie 14 euro. Oczywiscie bogaty pakiet uslug za free. Sa naprawde warci tej ceny. Pomoc techniczna ekspresowa.
Czesto chwalona jest tez joker.com Osobiscie nie mialem z nia do czynienia, ale w bliskim czasie mam zamiar. Sporo tansza od dd24, a ze w Europie to i w razie czego roznice czasowe nie sa uciazliwe. Koszt domeny to 12 $.
No i musze dodac, ze wszystkie te firmy sa akredytowane przez ICANN. Rejestracja domeny przebiega wlasciwie w czasie rzeczywistym. Nie wiem jak to jest teraz u nas, ale nie tak dawno kolega czekal ze 2 tygodnie na swoja domene com, bo nasze firmy sa tylko dosc czesto posrednikiem.
Daj moze znac jak poszlo z rejestracja domeny .pl jak juz to zrobisz. Sam jestem ciekaw jak to wyglada.