Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.06.2004, 15:16   #323
JarasMSR
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 27.11.2003
JarasMSR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Peterpl
mam pyanie jakie ustawić wartości dla filmu "Gladiator" ponieważ program wylicz mi nast:
min : 2210
average: 3316
max: 4974

z dzwiękim DTS, z DD5,1 max mam 5550,
i wydaje mi sie że troszke za niskie jak na max ? , czy moge tam wstawić powiedzmy wartość wyższą np. 7500 ?? i bedzie dobrze czy nie?? jak obliczyć sobie takie wartości ? czy ustaiwnia progtamu są optymalne maxymalnie ??
nie wiem dokładnie, jak zależy przebieg kodowania CCE od parametrów min, avg i max, więc przytoczę pewne luźne rozumowanie i może ktoś bardziej w temacie oceni ile w tym prawdy:
wartości min i max na pewno nie są "obowiązkowe", tak więc ustawiając np. 1 i 9000 wcale takich wartości którakolwiek część filmu nie musi osiągnąć - na tyle kodek może sobie ew. pozwolić, jeśli wg. jego obliczeń miejsca starczy ( w przypadku min jeśli miejsca brakuje ). co do average, to wydaje mi się, iż jest to wartość początkowa, wokół której kodek oscyluje, w kolejnych przejściach dążąc do wartości min i max odpowiednio w miejscach, gdzie wg. niego wyższy bitrate jest potrzebny, czy też nie. tak więc ustawienie max wysoko chyba nie wpłynie niekorzystnie na materiał wynikowy.
no i tak jak mówiłem - swego czasu burza mózgów wręcz była przy poszukiwaniu doskonałego wzoru ( vide fido ), dlatego może nie jest to aż tak nieskomplikowane, jak napisałem powyżej, więc sugerować tym się zbytnio nie powinno...