Ja ze swojej strony mogę dodać że nie tylko floty są wzięte z przeszłości. Autor dwa główne państwa , rywalizujące w tym cyklu (na razie 10 książek, 11 w planie wydawniczym w Polsce) są wzorowane na Angli i Francji okresu rewolucji francuskiej z 1789 r (w książkach są to odpowiednio Królestwo Manticore oraz Ludowa Republika Haven). Pozatym występują inne państwa które można odnaleść na naszej Ziemi, Liga Solarna to takie USA z polityką izolacjonizmu, a Konfederacja Silezjańska to ......w sumie to nie wiem

ale pasowało by mi na przedzjednoczeniowe Włochy, ale mogę się mylić.
Inicjały głównej bohaterki Honor Harrington, jak można zauważyć są identyczne jak pewnego angielskiego żeglarza Horatio Hornblower (nie wiem czy dobrze napisałem), a pozatym w późniejszych książkach cyklu występują tekie postacie jak Saint-Just czy Rob Pierre, oboje przeprowadzili zamach stanu w LRH. Te dwie postacie łączą się z rewolucyjną Francją, gdzie w czasie terroru Republiki Konwentu oboje, Sain-Just i pan Robespierre byli bardzo "zasłużeni". Z pewnością część innych postaci też są wzorowane na rzeczywistych postaciach, ale ja jak na razie nie znalazłem innych porównań. Jak sobie bede studiował historię to na pewno znajde

W cyklu tym występuje też inny inteligentny gatunek, tzw. treecaty, takie koty z bodajże 3 parami łap, dużym ogonem, no i co najważniejsze posiadające umiejętność telepatii. Nie posiadają możliwości mowy w takim rozumieniu jak my ją mamy, ich komunikacja odbywa się na poziomie myśli, tak że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ich prawdziwej inteligencjii. Po spotkaniu obu ras okazało się że blask ludzkich umysłów działa na niektóre treecaty niemal narkotycznie tak że dochodziło do "adopcjii" ludzi przez te zwierzęta. Po tym rozdzielenie człowieka i jego treecata jest niemożliwe bez ogromnego bólu bądź nawet śmierci obu osobników. O sile tej więzi niech świadczy fakt, że po śmierci człowiek jego treecat zawsze popełnia samobójstwo. I właśnie takiej adopcji została poddana główna bohaterka Honor Harrington a jej treecat nazywa się Nimitz.
Cykl tych książek jest wydawany przez wydawnictwie
REBIS.
Jeśli ktoś chciałby jeszcze jakieś inforamcji o tym cyklu to chętnie służę pomocą, jak do tej pory przeczytałem wszystkie księążki i to nie jeden raz

A jeśli ktoś zna angielski to może odwiedzić
STRONĘ NIEOFICJALNĄ Naprawdę jest to kawałek dobrego SF,a ponadto poza doskonale przedstawionymi bitwami kosmicznymi są też momenty śmieszne, czy tragiczne, wywołujące smutek.