Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.06.2004, 15:53   #47
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Edwardo
Proton: jaki procek masz zamiar osadzic na mobo? jak amdeka to bierz abita nf7-s v.2 najlepsze mobo do oc.
masz pelan regulacje wszytkiego chyba.
poza tym dziwiek bedziesz mial SS - niejednokrotnie okrzykniety ze lepszy od SBLive!
moje zdanie tez takie jest, mialem porownanie, a jeszcze ostatnio nvidia wypucila nowe stery do niego to juz wogole wymiata.
no tak, tylko ze Abit kolo 500zl kosztuje...
jednak plytka wymiata.
Procka niedawno zmieniałem na najtańszego jaki był dostępny (brak kasy), czyli na A2000XP+, bo starego A1.33GHz spaliłem przez głupotę Nowy procek ma zablokowany mnożnik, niestety.
Może tak, obecnie mam A2000XP+, 3 x 256DDRAM PC2100, dysk IBM 40GB ATA100, SB Live!, sieciówkę osobną i dwa napędy optyczne no i mobo Soltek SL-75DRV5 na KT333. W niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić dysk Samsung 160GB SATA.
Chciałbym wymienić mobo, bo nie chcę się użerać przy dokupieniu dysku z przejściówkami z SATA na ATA133 (o ile takowe istnieją) oraz chciałbym mieć większą możliwość zmiany napięć na RAM'ie, bo obecne max. 2.7V to troszkę mało jednak.
I teraz co do nForce'a:
1. Mam 3 kości RAM, czyli dual odpada a szkoda
2. Chyba nie warto inwestować w drogą płytę na nForce (pomimo iż ma wspaniałe możliwości o/c), bo przy moich kościach RAM to i tak więcej niż 280MHz na FSB nie wyciągnę Sądzę, że procek może i wskoczyłby na 333MHz, ale nie przy tych kościach... owszem, możnaby się pokusić o zmianę kości, ale skąd brać kaskę na te modernizacje

W takiej sytuacji chyba nie ma sensu wydawać prawie 500zł za wypasioną płytę na nForce kiedy nie skorzystam ani z dual'a (szkoda mi się pozbywać jednej kości 256MB), ani ze wszystkich możliwości o/c takiej płyty.
Wiem, że płyty na VIA nie mają zablokowanego FSB względem PCI i AGP, ale przy moim maksymalnie możliwym przetaktowaniu do 280MHz niewiele nadtaktowuję PCI i AGP. Raczej nie ma to negatywnego wpływu na podpięte urządzenia typu dysk, czy napędy optyczne.

Dzięki za wszelkie uwagi i wskazówki
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Proton : 22.06.2004 o godz. 16:06
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post