Cytat:
Napisany przez REi
andrzejj9>> hmmm Co jak co ale z twojego postu mozna wywnioskowac za Radeon i Ati to sa dwie inne karty grafiki - zaby uscislic (tak na wszelki wypadek) - ATI RADEON (Ati - firma, Radeon - nazwa karty). Wiec skoro juz mozna wywnioskowac ze obie karty o ktore pytasz sa radeonami to popatrz teraz na oznaczenia kart 7000, 9000 czy przy takim skoku numeracji moga byc one porownywalne... raczej nie Radeon 7000 ma juz pare latek i juz sie raczej do niczego nie nada.
|
Jeśli chodzi o pierwszą sprawę to spokojnie. Wiem co oznacza Ati i wiem co oznacza Radeon. Pojęcia stosuje w zasadzie zamiennie chociaż wiem, że producentów kart z tym chipsetem jest wielu.
Natomiast co do drugiej części to właśnie chciałem usłyszeć, że karta ma swoje lata, więc dzięki

Ale też nie zgodziłbym się z Twoim uzasadnieniem. Weź sobie na przykład kartę ATI 9200. Numerek wyższy niż 9000, a wydajność? Albo jeszcze dodaj sobie do tego dwie literki SE - może "special edition"

Tak mogłoby się kojarzyć i zapewne przeciętny konsument pomyśli, że to coś lepszego. A jak jest w praktyce? Może lepiej nie mówić.... A już porównanie do 9100 lepiej w ogóle sobie darować. Zresztą nawet model 8500 jest chyba wydajniejszy niż 9200. Dlatego się zapytałem. Jakoś do tej pory nigdzie nie widziałem, ani nie czytałem o ATI 7000, więć chciałem się upewnić, że to już stara i raczej niewiele warta karta.