Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Przyznam,że nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie tak jest. Ale zupełne obcięcie napisów, spowoduje,że w mojej świadomości film staje się jakiś "kaleki". Może nalezałoby skorzystać z opcji CCE 2.67-69 i dać napisom mniejsze bitrate (ale wersja 2.50 CCE tego nie umożliwia).
No widzicie jak to jest. Niektórym przeszkadza,że film nie ma menu , co dla mnie jest stratą megabajtów. A mnie znowu , rezygnacja z napisów końcowych jakoś "niepokoi". Co innego w wypadku divix, ale tu w dvd....
Jabba
|
Wiesz co - tak to jest, każdy ma swoje wymagania i swoj gust i faktycznie trudno znależć jakiś złoty środek...
Ja, np. staram się zawsze coś uszczknąć z napisów końcowych, ale staram się to robić tak aby na pierwszy rzut oka film wygladal tak jakby części napisów tam wogóle nie było. Zostawiam powiedzmy tylko początek napisów do takiego momentu zeby uciecie wspolgralo z muzyka a do konca filmu dolepiam koncowke (logo wytworni czy inne obrazkowe zakonczenie).
Oczywiscie zeby to wszystko ladnie wygladalo to trzeba troche czasu temu poswiecic, czasami warto, czasami nie warto - to też podlega każdorazowo osobnej ocenie...
Natomiast w tym konkretnym przypadku (LOTR) naprawdę nie wiem czy dziesięć minut napisów z nazwiskami członków fanklubu wnosi coś do filmu czy nie wnosi, oprocz wnoszenia pojemności rzędu 1GB, którą trzeba jakoś przekodować, lub sobie z nią właśnie poradzić w inny sposób...
Pozdrawiam!