Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.06.2004, 04:38   #11
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy karta Pro jest szybsza? Na pewno. Nie znam liczb dla MS, ale np. dla kart SD zwykłych maksymalna szybkość zapisu wynosi ok. 1,5 MB/s, a dla kart SD High Speed - ok. 5 MB/s. Pytanie tylko, czy aparat to wykorzysta.

To, że aparat obsługuje karty MS Pro jeszcze nie oznacza, niestety, że potrafi wykorzystać ich większą szybkość. Niewykluczone, że interfejs aparatu ma ograniczoną przepustowość i szybsza karta nic tu nie da - oczywiście za wyjątkiem większej pojemności.

Sam jestem bardzo ciekaw czy mój aparat potrafi wykorzystać należycie karty SD High Speed - nie miałem dotąd okazji sprawdzić. W większości sklepów sprzedawcy nie chcą otwierać zapieczętowanych opakowań z kartami - a to bardzo niedobrze, bo zdarzają się niekompatybilności, i najlepiej przed zakupem kartę wypróbować w swoim aparacie. Oczywiście, im nowszy masz aparat, tym lepiej.

Niewątpliwie wszystkie karty High Speed (dowolnego typu) bardzo przydają się w wielomegapikselowych aparatach, zapisujących nieskompresowane pliki RAW lub TIFF - czas zapisu może wynieść nawet kilkadziesiąt sekund, i tu karta o dużym transferze bardzo pomaga. W przypadku aparatów amatorskich, zapisujących skompresowane pliki JPG o objętości 1 - 2 MB, nie ma to chyba wielkiego znaczenia. Chyba... A może np. zamiast zapisu przez 5 sekund, aparat z taką szybką kartą umożliwi zapis w sekundę i natychmiastową gotowość do następnego zdjęcia? To trzeba by było sprawdzić, i szukam okazji.

Ostatnio zmieniany przez puch : 28.06.2004 o godz. 05:07
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post