Cytat:
Napisany przez latet
Witam,
O ile dobrze zrozumiałem manual, to DVD-RAM nie może być używany normalnie, jak plytki DVD±RW do nagrania plików pod np. Nero.
Z tego co piszą musi być sformatowany i wtedy używa się go bezpośrednio, jak dużej dyskietki.
Ale aby to było możliwe - trzeba zainstalować driver (dostarczony z napędem).
I tu pytanie - czy driver ten nie spowoduje jakichś efektów ubocznych? Pytam, bo mam fatalne doświadczenia z driverem InCD (do obsługi płytek CDRW w locie).
Inna sprawa - ja sformatować DVD-RAM?
Do wyboru jest UDF1.5, UDF2.0 i FAT32.
Ponieważ zamierzam nagrywać tylko dane i nie będę tego odczytywał poza pecetami, to może jednak FAT32?
Jeśli wybiorę UTF, to czy taki DVD-RAM da się odczytać u kogoś, kto powiedzmy ma napęd DVD-ROM (czytający DVD-RAM), ale nie ma zainstalowanych driverów UTF (wiem, że były potrzebne do czytania CDRW UTF). Być może przy formatowaniu do UTF zostają one nagrane na płytkę i w razie czego można je u kogoś zainstalwać (ale jak pisałem - widziałem wiele problemów z powodu takich driverów....eeee.... moment.... chyba nie samych driverów, tylko pełnego InCD).
Tak czy inaczej - mam wiele wątpliwości i nadzieję, że ktos je rozwieje.
Dzieki!
latet
|
Cześć !!
Po kolei:
1.DVD-Ram driver nie powoduje żadnych problemów(chyba że spowoduje ale wtedy stawiałbym że to wina Windows)
2.Formatowanie pod dane to rzeczywisćie sugeruję formatować na FAT 32.
3.Z tego co wyczytałem to niezależnie od formatu nośnika DVD-RAM,w każdym czytniku DVD-RAM odczytasz taka płytę(a nawet w stacjonarnych czytnikach DVD-ram,naturalnie są wyjątki jak zwykle).
InCd to zupełnie coś innego niż DVD-RAM(fakt że działa podobnie)ale DVD-RAM jest zdecydowanie sprzętowym rozwiązaniem.Zapis pakietowy(InCd)jest rozwiązaniem programowym mocno ingerującym w system operacyjny stąd Twoje kłopoty.
W razie pytań,pisz
pozdrawiam
Krzysiek