Mamy w szkole serwer postawiony na FreeBSD,prawdopodobnie odziedzicze funkcje admina tegoz serwera (kuzyn jest aktualnym adminem i chce zebym ja to byl

bo on juz nie ma czasu) i chcialbym nauczyc sie obslugi tego serwera (normalne i przez shell`a - putty) glownie chodzi mi o podstawy administracji
- dodawanie/usuwanie/modyfikacja kont (chodzi o zalozenie konta (nazwa),miejsca(quota),subdomeny(bo domene mamy tylko mozna dodawac subdomeny-przynajmniej tak mi sie wydaje -
www.xlo.poznan.pl - jakby co to stronka jest w trakcie zmian, stare roczniki ja robily)
- instalowanie nowych pakietow - np. php, mysql - jest to teraz zainstalowane bo chodzi ale w razie czego...
- ogolnie inne rzeczy zwiazane z administracja
wiem ze zabawa w cos takiego nie jest ze sie nauczy w 1 dzien, ale trzeba dlugo nad tym posiedziec.Mam duzo czasu na nauke bo rok zeby podstawy opanowac ale powoli musze sie zabierac...
Chcialbym jakiekolwiek informacje/strony/eBooki/cokolwiek do nauki w/w.
Wiem ze jest google, wiem ze jest onet, ale jest tez forum.cdrinfo, takze prosilbm o pomoc bo wiem ze tutaj sa specy od linuxów
ps.mozna tez dorzucic porady dot. instalacji - bo chce stworzyc sobie serwerek na linuxie i sie bawic zdalnie w dodawanie kont i przydzielanie miejsca - ale do tego musze umiec w/w pkt`y

.
Dzieki za przeczytanie tego

i z góry dziekuje