Cytat:
Napisany przez Sebastian997
Skad ci sie wziela ta krotsza zywotnosc tego naprawde nie wiem  Masz jakies konkretne porownanie, testy ktorymi moglbys poprzec takie twierdzenie ? Wiesz od czego zalezy zywotnosc nosnika ? Glownie od stopnia utleniania. A to sie dzieje juz po nagraniu, poza nagrywarka. To proces ktory trwa bez przerwy.
|
Ale sam potwierdzasz to co napisałem! :-)
Proces utleniania trwa bez przerwy, niezależnie od sprzętu. Po jakimś czasie każda płytka będzie nie do odczytu. Im gorsza była na początku, tym mniej czasu potrzeba! Dlatego gorsza jakość już po nagraniu szybko przekłada się na krótszą żywotność.
Pokazałeś screeena, że LiteON potrafi dobrze wypalić. I świetnie, cieszy mnie to. Chciałbym, aby wszystkie nagrywarki wypalały zawsze idealnie. Ale to tylko 1 screen. Przedmówca pokazał 2 screeny - taka sama płytka wypalona na 2 różnych sprzętach - różnica widoczna gołym okiem.
Napisałeś, że masz dostęp do róznych nagrywarek, więc prośba - wypal czasem parę takich samych płytek na róznym sprzęcie i pokaż screeny porównawcze. Bo problem w tym, że większość prezentowanych na forum wykresów z K's Probe pokazuje tylko plyty wypalone na Lite-On-ach, co jest oczywiście zrozumiałe. Jest to dobre to porównywania nośników, ale nic nie mówi o różnicach między sprzętami, a plotki, legendy i uprzedzenia żyją własnym życiem.
Myśle, że sam niedługo też kupię LiteON-a (ablo namówię szefa w pracy, żeby kupił do firmy
Będe mógł użuwać K's Probe i nowego Nero CD/DVD Speed. Wtedy na pewno nie omieszkam porobić testów porównawczych wypalania - na mojej LG i na LiteON. Ale nie będą to obiektywne testy, bo przecież K's Probe działa na Lite-ON, a jak sądzę, nagrywarka raczej będzie faworyzować płytki, które sama nagrała.
Pozdrawiam,
latet