Witam,
Gdy kupowałem nagrywarkę DVD, musiałem zrobić dla niej miejsce, rezygnując albo z wysłużonego napędu DVD-ROM, albo z poczciwej nagrywarki CDRW. Nie była to łatwa decyzja, bo nie miałem wiedzy o tym, jak nagrywarki DVD radzą sobie z nagrywaniem CDR/CDRW oraz ze zgrywaniem tłoczonych DVD.
Postanowiłem przeprowadzić parę
testów porównawczych, aby rzucić nieco światła na te sprawy.
W serii kliku testów, sprobuję sprawdzić jak moja
nagrywarka DVD radzi sobie z zapisywaniem CDR, CDRW, czytaniem uszkodzonych (w rożny sposób) płytek CDR i CDRW, no i oczywiście ze zgrywaniem na dysk zawartości płyt DVD, ze szczególnym uwzględnieniem niewiarygodnie porysowanych płyt z wypożyczalni Beverly Hills oraz spartaczonych w polskich tłoczniach płytek dodawanych do kolorowych czasopism.
Dotychczas dołączone testy:- Cz. 1. Jakość zapisu na CDR.
- Cz. 2. Jakość zapisu na CDRW.
- Cz. 3.a. Odczyt b. kiepskiego CDR-a (Mediastore)
- Cz. 3.b. Odczyt wadliwego CDR-a (TDK d-View)
- Cz. 4. Odczyt mocno zniszczonej płyty CDRW.
- Cz. 5.a. Odczyt tłoczonej dwuwarstwowej płyty DVD w dobrym stanie.
- Cz. 5.b. Odczyt tłoczonej (średnia jakość) jednowarstwowej DVD z czasopisma.
- Cz. 5.c. Odczyt tłoczonej dwuwarstwowej DVD feralnie zarysowanej.
- Cz. 5.d. Odczyt źle wytłoczonej i przegrzanej suszarką płytki z gazety (SL).
c.d.n...
Część 1. - nagrywanie CDR
Wypaliłem do pełna 2 identyczne płytki CDR Platinum (Ritek) 48x.
Pierwszą - w nowej nagrywarce
DVD LG-4082B.
Drugą - w rocznej (mało używanej) solidnej nagrywarce
CD Lite-ON 52246.
Obie wypaliłem z prędkością 24x, przy czym - uwaga - dla LG jest to prędkość max., a dla Lite-On nie jest to nawet połowa max. prędkości.
Następnie testowałem efekty w Nero CD/DVD Speed 3.10.
Najpierw obie płytki sprawdziłem w nagrywarce
CD Lite-ON 52246 (tej samej, która wypaliła drugą płytkę):
A potem obie płytki testowe sprawdziłem w nawiutkim napędzie
COMBO Lite-ON 5232K:
Jak widać - dla napędu
COMBO Lite-ON 5232K (który nie wypalał żadnej z tych płytek) - jakośc obu płytek była zbliżona i bardzo dobra.
Natomiast nagrywarka CD
Lite-ON 52246 lepiej radziła sobie z własnym produktem niż z płytka wypaloną na LG, ale nie była to różnica duża i nie wpływała w najmniejszym stopniu na krzywą szybkości kopiowania.
BTW: Te ostre, chwilowe wahania zielonej linii wykresów, to skutek "przeszkadzania" otwieraniem innych aplikacji podczas testu na Combo (to było w pracy i musiałem jednocześnie działać w Photoshopie). Ale, jak widać, nie ma to wpływu na ilość błędów C1. Natomiast zrezygnowałem z testowania płytek CD programem K'sProbe, wlasnie dlatego, że inna aktuwność w systemie (nawet minimalizowanie okienek)
miała wpływ na ilosc błędów C1. IMHO: K'sProbe sucks.
c.d.n....
latet