Cytat:
Napisany przez Wajchiusz
Witam zamieszczam screeny z mojej kopi Samuraja(CCE 5pass) rozdzial 19. Film wyszedl w bardzo ladnej kopii ale nie tak ladnej jak kopia Bizon_PL. wystarczy porownac moje scrreny i jego.
|
Nie wiem czy zwróciliście uwage na jeden bardzo ISTOTNY szczegół.
Moje screeeny pochodza z 2 krotnego przebiegu kodekiem QuEnc.
Myśle, że screeeny tego nie oddają - ale cały film po 4 krotnym przebiegu CCE wygląda lepiej niż po 2 przebiegach w QuEnc.
Jabba the Hutt -> problem został rozwiązany. THX za podpowiedzi.
Różnice w jakości widać szczególnie w scenach z udziałem mgły w nocy. Artefakty znikneły a jakość niewiele ustępuję orginałowi.
Wszystko to po 4 przebiegach.
W przypadku QuEnc`a można było dostrzec nie tyle artefakty co specyficzną ziarnistość obrazu. Wszystko to było jednakże widoczne na 19" monitorze.
Na telewizorze pewnie bym tego nie dostrzegł.
Zastanawiająca jest także konfiguracja samego Rebuildera którą można zobaczyć
tutaj
na uwage zasługuje VBR_Bias=10 i Quality_prec=24 czyli parametry praktycznie odwrotne od początkowych.
Nawiasem mówiąc to przydało by się polskie tłumaczenie tego opisu.
Teraz troszeczke danych:
Wielkość danych wejściowych: 6,84 GB
Wielkośc danych po potraktowaniu programem DVDReMeke: 6,41 GB. (Odpadły angielskie plansze tytułowe, część polskich planszy i 2 rozdziały napisów oraz nastąpiła dezaktywacja niepotrzebnych przycisków)
W samym Rebuilderze materiał z DVDReMek`a został odciążony poprzez usunięcie wszystkich napisów oprócz polskich oraz podziękowano komentarzom reżyserskim.
Wnioski: Przy takiej ilości materiału pod dużym znakiem zapytania staje korzystanie z szybkich transcoderów typu IC8. Chodź szybkie i łatwe - nie zawsze pozwalają uzyskać zadawalający efekt. Dla takich rozwiązań idealny wydaje się właśnie Rebuilder ze swoją prostotą obsługi. Jedynym "progiem zaporowym" staje się czas jego działania (4 przebiegi CCE -> około 6 godzin)
Ale - perfekcja rodzi się w bólach
Konkluzja:
Obserwujmy bacznie rozwój w pełni darmowego QuEnc`a. Jest szybki, a przy tego typu zadaniach sprawuję się 100x lepiej od drogich, komercyjnych programów typu IC8 deklasując je daleko z tyłu.
Acha - czy ktoś się orientuje czy możliwe jest zwiększenie ilości przebiegów w kodeku QuEnc w Rebuilderze z standardowych 2 do np.: 5-6 ??
Takie rozwiązanie mogłoby pewnie przynieśc rezultaty podobne do pracy CCE przy tylu samych przebiegach