Wystrzanie i wygładzenie części obrazka
Witam, na pewno są tu osoby, które lepiej niż ja orientują się w programach graficznych, więc może ktoś będzie mógł coś mi podpowiedzieć.
Otóż dałem niedawno do zeskanowania kilka negatywów i teraz na komputerze bawię się z obróbką tak uzyskanych zdjęć. Z tym, że nie staram się ich w żaden sposób przerabiać, tylko doprowadzić do stanu używalności. Myślałem, że zeskanowanie wiązać się będzie od razu z korektą wszelkich zabrudzeń i dobrą jakością skanu końcowego, a tu okazało się, że byłem w błędzie. No nic, wszelkie pyłki kurzu, okruchy, czy porysowania potrafię usunąć, choć czasami jest wyjątkowo wredna robota. Nie wiem jednak jak zrobić, żeby np. przy niebie, przy większym powiększeniu nie było wyraźnie widocznych takich drobnych kropek. Jednocześnie chciałbym inne części zdjęcia jeszcze dodatkowo wyostrzyć.
I teraz - jak to zrobić. W Adobe PhotoShop jest funkcja wyostrzania i działa ona całkiem nieźle, ale jednocześnie wyostrza niebo, które ja chciałbym jeszcze dodatkowo wygładzić. Wygładzić mogę w Paint Shop Pro, ale pononownie, przy okazji wygładzają się chmury, które ja chcę wyostrzyć. I tak w kółko. Pomijając już fakt, że za pomocą tych funkcji nie osiągam pożądanego rezultatu.
Może są jakieś inne programy, lub inne funkcje (ja używam tylko filtrów), które coś takiego umożliwiają?
W załączniku daję jedno zdjęcie, nad którym przed chwią się męczyłem. Efekt końcowy i tak już nie jest najgorszy, ale jednak jeszcze trochę chciałbym wygładzić niebo (żeby to ziarno nie było aż tak widoczne) i wyostrzyć chmury. Może ktoś mógłby się nim pobawić i pokazać mi, jaki efekt potrafi osiągnąć? To dałoby mi też pewien obraz tego, co można z obrazkiem zrobić. Bo musze przyznać, że na razie, tego typu programu, jak Adobe czy Paint Shop są dla mnie prawie całkowicie obce. A o innych niewiele słyszałem.