Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.07.2004, 12:43   #22
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
SS to jedyna dźwiękówka kodująca do DD - to dla mnie jest ważna rzecz, bo mam głośniki 5.1 z dekoderem DD a analogowe wejście tylko stereo. Czyli prawdziwe, w pełni odseparowane kanały miałem tylko z DVD, gdy dźwięk szedł "żywcem" jako AC3 z dvd lub divxa z DVD. Teraz mam do 5.1 w pełni niezależnych kanałów niezależnie od źródła (czy to gra generująca 4 kanały, czy stereo, czy strumień AC3).
Następna rzecz to wydajność - SS mierzalnie mniej obciąża procka niż produkty kreatury.
Następna - jakość dźwięku. Przy przesyłaniu cyfrowym nie mają znaczenia przetworniki w dźwiękówce (a naprawdę dobre są w profesjonalnych kartach za 1K+PLN), tylko we wzmacniaczu. Dzięki temu przy takim połączeniu nie uzyskasz lepszej jakości za żadne pieniądze na innej dźwiękówce (tylko kwestia wzmacniacza). Ma to zwłaszcza znaczenie, gdy ktoś ma/planuje głośniki stacjonarne do kina domowego.
Cena - za kilkadziesiąt PLN dostajesz pakiet FW, SS, SATA, często drugą sieciówkę (np. Asus) - i kto tu mówi, że płacisz za markę w przypadku Abita? To w przypadku Kreatury płacisz 2-3x drożej za markę.
Linki do testów podawałem. Warto też poczytać FAQ o mojej płytce (sygnaturka). Wprawdzie dotyczy Asusa, ale jest też sporo o Abicie, sporo ogólnie o SS a jeszcze więcej dotyczy wszystkich płytek na NF2.