Ok, przejrzałem Wasze prace i tak:
vojtas
W zdjęciu wyraźnie widać wygładzoną górną część i wyostrzoną dolną (łącznie z niebem). Bawiłeś się może tymi różdżkami? Chciałbym wiedzieć, czy takie efekty można w ten sposób uzyskać.
pykson
Ciekawe są dla mnie zwłaszcza te przeróbki z filtered w nazwie. Chyba nawet ta z podwójnym podoba mi się najbardziej. Piszesz, że robiłes to w Photo Shopie. Mógłbyś mi podać jakąś dokładniejszą instrukcję? (bo chyba właśnie na takim efekcie, jak uzyskałeś, by mi zależało).
mr_spock
Tak właściwie to to, co zrobiłeś jest bardzo podobne (a właściwie identyczne - zastanawiam się nawet, czy dwa razy nie ściągnąłem tego samego) do przeróbek pyksona. W każdym razie tutaj również - najbardziej podoba mi się obrazek z dwoma filtered w nazwie. Można wiedzieć czym i jak to robiłeś? Czy może tym Neat Image, czy też Photo Shopem?
nimal
Może spróbuję się i Corelem pobawić, ale najpierw zostanę przy Photo Shopie i Adobe, bo te programy już mam (Photo Shop niestety tylko trial) i jeśli uda mi się za ich pomocą osiągnąć pożądany rezultat, to nie będę szukał dalej. Ale dzięki za instrukcję
Jeszcze takie jedno pytanie, a właściwie wątpliwość. Otóż przeglądając Wasze przeróbki w pewnym momencie zmieniłem sobie rozdzielczość ekranu na 1280 na 1024 (i rany, musiałem zmniejszyć odswieżanie do 60Khz... po 10 sekundach zaczęły mnie boleć oczy, po kilku minutach głowa.. chyba już się całkowicie odzwyczaiłem od takiego odswieżania...) i nagle wszystkie obrazki zaczęły wyglądać zupełnie inaczej (lepiej). Czy rzeczywiście zawsze jest taka różnica pomiędzy obrazkiem w danej rozdzielczości oglądanym przy różnych rozdzielczościach ekranu?
Bo cholera, ja się na siłę staram wygładzić zdjęcie, żeby to ziarno nie było tak widoczne, a potem okazuje się, że przy wyższej rozdzielczości i tak prawie go nie widać. Szkoda cholera, że nie sprawdziłem tego wcześniej, ale też przy swoim monitorze nie jestem w stanie pracować w tej wyższej rozdzielczości, więc i tak będę się kierował bardziej na czuja. W każdym razie zaskoczyło mnie to i to na plus, ponieważ zdjęcia wyglądają jeszcze lepiej niż się spodziewałem
Jeszcze jedno, to odpowiedź na pytanie
mr_spock. Nie wiem, czemu zdjęcia (skany) są tak cholernie porysowane, ale na negatywach kompletnie tego nie widać. A to, jak na niektórych fotkach to wygląda to po prostu tragedia. Zresztą, żeby daleko nie szukać - dołącze ten obrazek, którym się bawiliście, ale przed moim retuszem. Przyjrzyj się (zresztą nie musisz się dokładnie przyglądać, z kilometra to pewnie widać...), ile jest na nim śmieci. A to wcale nie jest najgorszy przykład, zresztą, to jedno z lepiej wyglądających (przed retuszem) zdjęć. Nie wiem, co jest, ale jutro przejdę się do punktu i zapytam, czy nie robią żadnego retuszu. Bo jeślli tak, to zareklamuję to wszystko. Zapłaciłem prawie stówę za kilka negatywów i miałem jednak nadzieję, że jakość skanów będzie zdecydowanie lepsza.