Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.07.2004, 23:40   #11
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
5.d.

Część 5.d. - odczyt źle wytłoczonej i przegrzanej suszarką płytki z gazety (SL)

Jednym z najpiękniejszych przykładów zastosowania przysłowia "Polak potrafi" jest patent na naprawę źle wytłoczonych płytek DVD (dodawanych do czasopism) poprzez klikuminutowe podgrzewanie suszarką do włosów. Stosowałem to już parę razy, zwykle z bardzo dobrym skutkiem. BTW: zupełnie nie mogę pojąć, czemu nie opisują tego w tych czasopismach, przecież wiele osób mogłoby sobie naprawić zakupioną płytkę :-)

Jednak w przydku filmu "Utalentowany Pan Ripley" początkowe subtelne podgrzewanie niewiele pomagało (pliki nadal się nie kopiowały), więc podgrzałem znacznie dłużej niż zwykle. Tak bardzo, że płytka wybrzuszyła się w kształt niemal grzyba i popękała przy środkowej krawędzi. Już ją miałem wyrzucić, ale jakoś ją wyprostowałem (podgrzewając z innej strony), wsadziłem do Pioneera 117 i..... wow... wszystko się skopiowało!

Jednak, jakby nie było, powstała płytka bardzo mocno uszkodzona - sprawdźmy więc jak inne napędy sobie poradzą.

Poniżej screeny uzyskane w:
  1. Nagrywarce DVD LG GSA-4082B (@A206)
  2. COMBO Lite-ON SOHC 5232K
  3. DVD-ROM Pioneer 117

I znów DVD-ROM Pioneer 117 pokazał klasę. Ale przypominam - nie zawsze tak jest, bywało wręcz odwrotnie.

Ale niemal-zniszczoną suszarką płytkę trzymam jak relikwię i jak ktoś się chwali, że ma dobry napęd (lub nagrywarkę) DVD, to pożyczam, aby sprowadzić klienta na ziemię
Jeszcze się nie zdarzyło, aby skopiował ją w całości inny napęd niż mój Pioneer 117. Ironia losu... bo to właśnie jego wysiudałem, aby zrobić miejsce nagrywarce.

latet

Ostatnio zmieniany przez latet : 07.07.2004 o godz. 23:51
latet jest offline