Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.03.2002, 14:22   #3
&y
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.06.2001
&y zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
cz (28-03-2002 13:42):
[ciach] przeciez kazdemu sie takie slowa obily o uszy!
[ciach] czy ma sens spolszczanie wszystkiego?
Dla osob, ktore wyrosly na Dosie itp albo dla tych, ktorzy moja spore doswiadczenie w pracy z komputerem, to czy program jest po polsku czy po angielsku, pewnie nie ma wiekszego znaczenia... no moze poza odczuciami estetycznymi Nawet jezeli nie znaja angielskiego, i tak sobie poradza, chociazby poprzez analogie do innych podobnych aplikacji (wiadomo: open=otworz bo i ikonka ta sama itp)
Jednakze dla osob rozpoczynajacych przygode z komputerem, spolszczenie nawet najprostszego dla innych programu moze znacznie ulatwic zycie. Chociaz z drugiej strony znam osoby, ktore w Wordzie PL potrafia zapisac plik, ale jak juz usiada do Excela PL to jest to dla nich czarna magia (zapis)
Z mojej strony ciesze sie ze jest coraz wiecej progsow po polsku - w koncu jak mowi poeta "Polacy nie gesi..", nie mam jednak manii uzywania progsow "tylko po polsku"... jak trzeba, to i po angielsku sobie poradze (mimo ze z angola jestem cienias)
Podsumowujac ten przydlugi wywod: Zamiast jeczec o spolszczenia, moze lepiej chwile pomyslec Radosc z obslugi obcojezycznego programu bedzie na pewno duza i do tego jakie to ksztalcace
Pozdrawiam