Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.03.2002, 15:17   #5
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
cz (28-03-2002 14:56):
to nie jest napasc na osoby nie znajace angielskiego, tylko dyskusja nad sensem spolszczen

Pab: angielski niestety znam, w szkole do mnie mowia po angielsku 28 godzina/tydzien (z wyjatkiem Polskiego, Matmy i Fizyki, chemia organiczna in inglisz to horror )

ale zaczynalem jak reszta, bez jakiejkolwiek wiedzy o angielskim i z polskim windowsem, ale i w tedy nie lubilem wersji PL

pamietam tak sie zastanawialem czy przehsc na w2000 Pro EN ;D
Tak, trochę zjechałem z tematu, ale masz chyba rację co do OS'ów Od kilku ludzi zajmujacych się dłuższy czas i nawet zawodowo komputerami słyszałem że oryginalny eng. Windows jest stabilniejszy. Co do reszty progsów to naprawdę ułatwiają życie. Czasami (rzadko!) zdarza się, że poznaję shareware'owy programik po polsku lub jakąś starszą wersję, a następnie siadam na nowszą angielską i jest OK. Ale wtedy mam doświadczenie jak pracować z takim programem, gdzie są najważniejsze opcje, co można zrobić. Zresztą jak już w ogóle nie kumam, bo szekspir schał się chyba wtedy :-), to sięgam do Translatora ET2 i zaczynam rozumieć, pomimo tego, że jest kali w tłumaczeniu. Czy spolszczenie ma sens. Ma. Im więcej osób zna program, tym lepiej. Komputer już wszyscy umieją uruchomić (No, prawie) a z angielskim gorzej, więc można i popracować wtedy z większą grupą ludzi, można wtedy w ogóle o czymś porozmawiać. Wyobraź sobie jakie tyły mielibyśmy w komputeryzacji w polskiej gospodarce (poczty, punkty usługowe, banki, urzędy) gdyby nie było spolszczonych progsów. Tragedia. A tak i po angielsku niedługo będziemy zasuwać. Gdzieś ten kontakt z komputerem i programami trzeba rozpocząć. Przyjazny. Język polski jest najlepszym wyjściem, zwłaszcza jak nie ma non stop żadnego kolesia przy tobie by Ci na początku podpowiadał. Później już jakoś idzie samemu, po angielsku czy niemiecku.