Podgląd pojedynczego posta
Stary 12.07.2004, 00:51   #348
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@latet

Cytat:
1.
Czy słynny problem zielonych napisów widać pod PowerDVD, czy tylko w odtwarzaczach stacjonarnych?
jak juz napisal Jabba - problem pojawia sie i tu, i tu. Ale poprawienie tego to kwestia 2 - 3 minut roboty (2 razy w tym watku jest to wyjasnione). Problem pojawia sie jedynie wtedy, gdy sam robisz authoring Ifoeditem. Normalnie caly ten kombajn (DVD2DVD-R) po authoringu poprawia napisy, daje get vts sectors itd...

Cytat:
2.
Czy używając DVD2DVDr warto wcześniej przygotować materiał DVD-FAB-em (chodzi mi tylko wykrojenie głównego filmu oraz wybranych ścieżek dźwiękowych i napisów), czy też mogę spokojnie wykonać to zadanie dopiero w opcjach input DVD2DVDr? Pytam, bo np. InstantCopy też potrafi wybierać ściezki, ale wszyscy zalecają jednak wczesniej przygotować film FAB-em.
przeciwskazan raczej nie ma... ale lepiej jednak jak juz wszystko robic to to takze w DVD2DVD-R...

Cytat:
3.
Ustawianie bitrate.

Zrozumiałem, że dvd2dvd-r stosuje zawsze przelicznik 1,5, który jest "bezpieczny" dla scen statycznych ("płaski"). Dlatego sporo osób przelicza na nowo, tak aby MAX dać 7500 - co polepszy sceny wymagające.
Ale nie jest wciąż dla mnie jasne, czy fakt, że zmienię MAX na 7500 musi oznaczać koniecznisc modyfikacji wartosci MIN scisle wg przelicznika? Coś mi sie wydaje, ze wcale nie jest to takie konieczne!
Na ile w ogole szytwno program się trzyma tych wytycznych?

Ja się najbardziej boję skopania scen statycznych, bo to najbardziej widać. Nie chcę więc ustawiać za niskiego MIN (na prewno nie zejdę poniżej 1000).

Teraz chcę przemielić Powrót Króla.
Program obliczył: MIN=1791 / AVG=2687/ MAX=4030.

Czy mogę tylko zwiększyć wartość MAX do 7000, a pozostałe zostawić tak jak są?

No bo jesli zastosuję przeliczniki, to:
7500:2687=2.8
MIN = 2687:2.8=959 - troche za niski ten MIN jak na moje nerwy.
podalem we wczesniejszym poscie link.. a teraz tylko dodam, to co juz wczesniej pisal CobraVerde: "CCE jest swietny, ale cudow nie robi". Tak dlugi film raczej marnie wyjdzie, i nie poprawi tego nawet zmiana bitratu, bo sredni bitrate bedzie niski... najlepiej podzial na 2 plyty... no chyba ze jakbys sie uparl moglbys wyciac cale credits np w Shrinku, i pozniej to dac CCE, ale i tak film jest za dlugi...

[quote]4.
Inne opcje

BitrateView dla źródła (ROTK) pokazuje:

Czy to oznacza że muszę ustawić opcje Encoder Options w taki oto sposób:

Progressive Frames: NO (bo jest: Frame type: Interlaced)
Linear quantizer scale: NO (bo jest: Quantscale: Nonlinear)
Zigzag scaning order: NO (bo jest: Scan type: Alternate)[.quote]

tu wszystko dobrze wywnioskowales. Aha, kazdy film zawsze sprawdzaj Bitrate Viewerem, nie daj sie zwiesc i wpasc w rutyne, gdy ukarze sie (choc nie musi) ze kilka razy pod rzad ustawienia podane przez DVD2DVD-R beda takie same jak te z BV, czasami w Vobach sa loga wytworni i to potrafi juz pomieszac szyki DVD2DVD-R... Jak wczesniej pisano nie sprawdzaj z tego powodu pierwszych VOBow filmu... zwroc uwage tez na "DCT precision" (raz mialem inna wartosc - DVD2DVD-R zle zadeklarowal)

Cytat:
Upper fields first: NO (pomimo że jest: Field topfirst: Yes) !!!
tutaj link, ktory podalem wczesniej... CCE inaczej to nazywa i domyslnie zawsze zaznacza... ODZNACZYC + poczytac to co w watku, do ktorego podany jest link.

Cytat:
A co tak naprawdę zmieni, jeśli te opcje pozaznaczałbym inaczej?
Czym to grozi?
moze jakas kaszana wyjsc

Cytat:
No i ostatnie pytanie - czy już się wyjaśniło czy moda na niezaznaczanie opcji Force Encoding była słuszna? Czy to coś zmienia?
zaznaczenie (zaptaszkowanie) FORCE ENCODING jest wymagane, a to dlatego, ze bez tego nie bedziesz mogl wybrac tzw "decoder plugin" (to na dole w zakladce ENCODING), dla filmow w PALu najlepiej wybierac 'MPEGDecoder'. Poza tym bez zaznaczenia tego nie bedziesz mogl podawac jakis opcjonalnych parametrow w tej ramce Avisynth'a (ale z tego raczej sie nie korzysta w wersjach DVD2DVD-R 1.81 i CCE powyzej 2.5).

aha mozesz tez dac staly (mniejszy) bitrate dla creditsow (chyba 1000 wystarczy), ale sprawdz zawsze ten ostatni chapter, od ktorego sie zaczynaja, nieraz jest jeszcze jakas normalna "akcja"...

Ja na przyklad nie uzywam tego sposobu z kodekiem HuffYUV..

Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 12.07.2004 o godz. 00:59
Michal2004 jest offline   Odpowiedz cytując ten post