Witam,
Wykonałem kopię zapasową Powrotu Króla. (film długi, kompresja do 60.5%).
Porównałem:
- DVD2One 1.3
- Shrink 3.1 (z deep analysis)
- IC8
- CCE 3-pass (DVD2DVDr)
CCE tylko 3-pass, ale i to trwało
10 godzin, na więcej po prostu nie mogę sobie pozwolić. Choć szczerze mówiąc słabo wierzę, że zwiększanie liczby przebiegów ponad 3 może wiele poprawić (wiara oparta na wieloletnich doświadczeniach na DVD2SVCD).
Aha - w opcjach DVD2DVDr ustawiłem birtare na: 1000/2687/7000.
Próbki do porównania w plikach RAR.
Zdecydowanie zalceam oglądanie przy pomocy ACDSee na pełnym ekranie, w zaciemnionym pomieszczeniu, przy solidnie rozjaśnionym monitorze!. Uwaga - screen z orignału zawsze umieszczałem jako przedostatni - pomiędzy IC8 a CCE, tak by łatwiej było go z nimi porównywać.
klatka06.rar (Wspaniale pokazuje wyższość IC8 nad innymi transkoderami).
klatka07.rar (Spójrzcie bacznie na dolną część Mt. Doom).
klatka08.rar (Widać jak CCE przeostrzył. Miranda mnie zabije

).
klatka09.rar (Prześledźcie poziom detali chałupek. A jak CCE spartaczył niebo!).
klatka10.rar (Shrink czasem jednak lepszy od DVD2One. Ale czy CCE tu lepszy od IC8?).
Moje wrażenia - sam nie wiem. Sam nie wiem, którą kopie bezpieczeństwa uznać za najlepszą i wypakić na płytkę.
CCE daje obraz najostrzejszy, czasem wręcz wydaje się ostrzejszy niż oryginał (przeostrzony) - ale za to pojawiają się różne dziwne zniekształcenia (klatka09.rar).
IC8 daje obraz dużo bardziej "miękki", nieco mnie ostry, ale za to gładszy. Myśle, że do normalnego oglądania (na TV zwłaszcza) - taki obraz jest lepszy.
A tak ogólnie, to - IMHO - bzdurą jest, że ten film jest
za długi, aby go robić na DVDR 4.7. Do normalnego oglądania kopia nadaje się znakomicie i porównywanie tego z VCD jest po prostu głupim żartem, KC42!
Pozdrawiam,
latet