Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.07.2004, 08:33   #1
skyrider
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 14.07.2004
skyrider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LITEON COMBO SOHC-5232K i problemy z CD-RW.

Jakieś 2 miesiące temu przesiadłem się z nagrywarki LG GCE-8520B (52/24/52) na napęd combo LITEON'a SOHC-5232k (52/32/52/16) i zaczynam powoli tego żałować. Problemem tego combo jest w moim przypadku zapis płyt CD-RW już od zakupu urządzenia. Nie wiem czy poprostu "ten typ tak ma", czy jest to tylko przypadłość mojego egzemplarza. Problem polega na tym, że napęd nie potrafi odczytać nagranych przez siebie płytek CD-RW. Zapisuje całość bez problemu, nie pokazują się żadne błędy, jednak odczyt w zależnośći od nośnika przerywa zaraz na początku płyty (ok.5%) lub przy końcu (ok.85%).
Bez problemu udaje mi się tylko zapisywać płyty CD-RW AKOSS 12x.
Problematyczne nośniki to: DATEX CDRW 24x, DATEX CDRW 12x (widzi jako 10x), MEDIASTORE CDRW 12x (widzi jako 10x), MEMOREX CDRW 24x, DATEX CDRW 200MB 10x (nawet nie rozpoczyna zapisu, komunikat w stylu, że w napędzie znajduje się płyta CDRW z indeksem prędkości x10 a nagrywarka obsługuje tylko x4 - jakiś absurd). Dodam, że w/w płytki są w 100% sprawne. Wypalały się na LG GCE-8520B bez żadnych problemów.
Mój LITEON SOHC-5232K w momencie zakupu posiadał bios NK05, następnie zaktualizowałem do NK07 oraz kilka dni temu do NK0A, lecz problem cały czas się powtarza.
Czy ktokolwiek z użytkowników LITEON'a SOHC-5232K miał kiedykolwiek takie same problemy z nagrywaniem płyt CDRW jak ja? Dodam tylko, że nagrywanie zwykłych płytek CD-R nie jest problemem, tak samo jak odczyt płyt DVD.
Czy być może mój egzemplarz nagrywarki jest w jakiś sposób uszkodzony ?
Jeżeli to pomoże, to dzis popoludniu mogę dorzucić informacje ATIP z problematycznych płytek CDRW oraz wykresy z KProbe.
Pozdrawiam
skyrider jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online