dzieki Wszystkim za pomoc.
Sprawa wygląda tak:
mam już pilocika - łączność jest! Bez żadnych programów komputer wykonuje nawet niektóre operacje - ale! są one całkowicie przypadkowe i nie wszystkie przyciski "coś" wywołują. Np. Full Screen to u mnie 'previous track', record list - to otwiera u mnie nowy plik (open file), Next(CH+) to wywołują "page up" i pare innych. Ogólnie mixer
Ściągnąłem BTRemote - zapowiadał się miło, łatwo, prosto i po polsku, ale... po ustawieniu akcji nic się nie dzieje. Nie wiem o co chodzi i na pulpicie jest taki duży, brzydki pilot

.
Mam też Girdera - no tu to jestem zakręcony jak słoik na zime. Nie wiem o co chodzi, choć pobuszowałem troche po programia - kalibrowałem pilota, ale program tak jakby nie łykał sygnału.
Zastanawia mnie jedno. Oba te programy są od kart TV, choć jak autorzy zapewniają mogą służyć do sterowania komputerem. Zastanawiam się czy moje problemy wynikają z braku karty a może sterowników z płyty CD od karty. Chociaż to by było troche dziwne i nie sądze, że sam zestaw:pilot+plus podczerwień potrzebuje sterów.
Proszę pomóżcie jeśli ktoś ma o tym pojęcie lub sam bawił się w takie coś.
W końcu fajnie sobie chodzić po pokoju lub leżeć na wyrku a zarazem sterować Winampem, głośnością itd.