Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.07.2004, 15:53   #8
LUCAN
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.02.2004
LUCAN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MirekBD
Jeżeli masz na myśli to, co z rekompresowanym materiałem wyprawia Elby CloneDVD, to faktycznie.
Rozumiem, że Twój post adresowany jest do osobników mających IQ powyżej 150. A już na pewno jest tak dalece odkrywczy, że aż korci mnie rozpoczęcie na jego temat doktoratu.
Ponieważ CloneDVD ponoć jest lepszy od np Shrink'a, to aż boję się pomyśleć co "wyprawia" ten drugi.
A poważnie; ja też to zauważyłem, kopie 1:1 zdecydowanie pewniej się zachowują. Nie sądzę, aby to była sprawa "rozrzutu" parametrów płytki.
Moje uwagi: - u mnie NEC + Verbatim -R (x4) + Toshiba
Nero - generalnie weryfikacja wypada negatywnie, (dlatego ją wyłączyłem), przy 1:1 negatywnie weryfikuje (generalnie) VIDEO_TS.BUP i VIDEO_TS.ifo, przy rekompresji "pada" już któryś z vobów, ale np Toshiba i stacjonarny (kolegi) czyta w 80% prawidłowo
Shrink'a nie stosuję już - przy rekompresji "łamał" synchronizację (1:1 było ok, co jednoznacznie potwierdza tezę @minera)

Obecnie stosuję ten "opluty" przez @MirekBD CloneDVD2 lub DVD2one (do rekompresji).
Ale !!! staram się wycinać max to co niepotrzebne (głównie wersje językowe, napisy końcowe, ew zbędne początki), aby rekompresja była jak najmniejsza. Pociesza mnie to, że:
- jak nie zaczyta NEC, to zaczyta Toshiba, a jak i ta nie da rady, to stacjonarny (choć go jeszcze nie mam). Najbardziej wybredny do odczytu jest NEC.
Gdyby moja wiedza na to pozwalała, sam chętnie zgłębiłbym ten problem, a tak jedynie dzielę się swymi doświadczeniami.
Trochę przydługo, przepraszam i pozdr.

Ostatnio zmieniany przez LUCAN : 17.07.2004 o godz. 17:06
LUCAN jest offline