Cytat:
Napisany przez Ormianin
A to jest ciekawostka, czy w opisie dales informacje ze pamiec jest nie sprawna,... czy tez pozostawiles to ryzyko dla kupujacego, ze niby nie wiesz jak sprawdzic itp.
|
Staram się nie wciskać kitów typu "pamięć dostałem od babci w rozliczeniu, nie mam na czym sprawdzić bo mam Commodore". Po prostu napisałem, że niesprawna i tyle. A i tak dostałem 60 zł
Co do wymiany układów scalonych, to łatwiejsze wydaje mi się przylutowanie nowego niż odlutowanie starego. Pamiętam jak się męczyłem z odlutowaniem diod w telefonie; natomiast wlutowanie nowych (i do tego jeszcze mniejszych od oryginalnych!) było o wiele prostsze. A nawet nie myślę o tym, żeby odlutować kilkadziesiąt nóżek układu scalonego w warunkach domowych. Może macie jakieś specjalne odsysacze do cyny - mnie zawsze zostaje chociaż minimalna ilość cyny i nóżka układu trzyma się dalej. Probowałem inną taktykę - odlutować nóżkę i natychmiast ją odgiąć do góry (np. igłą). W sumie sprawdza się, ale tylko do elementów lutowanych powierzchniowo. BTW ściągam właśnie filmik szkoleniowy o lutowaniu:
http://www.infonokia.pl/?page=download-filmy
Mam również podobne pytanie dotyczące naprawy, ale nie ramu, tylko procesorów (konkretnie Pentium 4). O ile uszkodzone AMD schodzą za około 10 zł, to Intele już ponad 100 zł (i jest wyraźnie napisane że jest uszkodzony!). Ktoś to naprawia? Ciekawe jak