Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.07.2004, 01:04   #23
dodo.
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.12.2003
dodo. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka to tylko nagrywarka bez względu na markę czasami się psuje. Porobiłem kilka testów, narazie na płytkach tych tańszych, w poniedziałek kupię jakieś markowe i dokończe testowanie. A więc tak: płyty dvd+r (nagrywane od 1x wzwyż) i dvd-r nagrywane powyżej 2x kończą się komunikatem: Power Calibration Area Error. Sprawdzałem co to oznacza więc cytuje: "Optimum Power Calibration Area
(z. ang. Obszar Optymalnej Kalibracji Mocy) - wydzielony obszar w centralnej części nagrywanej płyty, na którym nagrywarka CD dostosowuje właściwą do nagrywania (tej konkretnie płyty) moc lasera i dostraja jej optymalną wartość. Obszar Optymalnej Kalibracji Mocy jest zarezerwowany wyłącznie do tego zadania". Według mnie nagrywarka nie radzi sobie z dostosowaniem mocy lasera dla danej płytki. Co wy na to?

Byłem również u kumpla i na świeżym systemie (xp) sprawdzałem moją nagrywarkę i nie stety to samo. Ale jeden test mnie zastanowił. Sciągnełem do kompa najnowsze sterowniki do mojej płyty głównej wraz z sterami do IDE, oczywiście pod xp. Po tym działaniu nie udaje mi się nagrać nawet tych płyt, które nagrywałem z prędkością 2x. Słychać tylko jak się rozpędza i zwalnia, i tak w kółko, kończy się oczywiście komunikatem: Power Calibration Area Error. Co o tym sądzicie?

Załóżmy, że testy na markowych płytach wyjdą dobrze (wszystkie się dobrze wypalą), i to, że źle się wypalają tylko płytki tańsze (ale na innych nagrywarkach te same tanie płytki się dobrze palą), czy w takim przypadku mogę udać się do serwisu, a może to za słaba argumentacja?

Spróbuję odpalić jeszcze nagrywarkę na świeżo postawionym systemie win 98, bo czytałem w necie, że ktoś miał problemy po wgraniu xp z nagrywarką.
dodo. jest offline