Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.07.2004, 11:36   #3
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
Witam

Dokad nalezy sie udac i w jakiej kolejnosci pozalatwiac sprawy po zakupie pojazdu uzywanego? (w Polsce)
Podatek to podobno 2%, ale tylko podobno, i nie wiem jaka deklaracje wypelnic i zlozyc.

Szukam szukam, ale szczescie mnie omija...
Pozdrawiam
Jeżeli kupiłes samochód zarejestrowany w Polsce to trzeba:
1. Urząd skarbowy - tam się trzeba zapytać o pokój okienko w którym załatwia się podatek od czynności cywilno-prawnych - kupno samochodu, pobierasz taki PIT coś tam i trzeba go wypełnić, dane swoje, dane sprzedającego itd. podatek to 2% wartości pojazdu z umowy kupna-sprzedaży. Pieniądze wpłaca się przekazem na konto US, zazwyczaj w urządzie jest kantorek banku gdzie mozna dokonac wpłaty.
Jak samochód ma dwóch właścicieli to trzeba wypełnić jeszcze taki załącznik

2. wydział komunikacji urzędu miasta, bierzesz stare blachy umowę, to zaświedczenie o wpłacie, dowód osobisty i rejestracyjny i ksiązkę pojazdu jak jest taka czerwona to zależy od urzędu ale pewnie jest punkt informacyjny gdzie powiedzą co dalej, napewno takie małe podanie formularz o rejestracje trzeba wypełnić.
Opłaty to około 180 lub troche mniej, nie wiem tylko czy jak sie nie ma książki pojazdu to chyba trzeba jescze około 300 za założenie, to nowy przepis od tego roku.
3. Jak samochód jest z innego miasta to na miesic dostajesz taki jednokartkowy dowód rejestracyjnny (miękki) a potem po miesiącu trzeba przyść po stały (znów coś koło 30 zyla ), blachy zostają te same.

Ogólnie to nie ma siię czego bac oprócz kolejek.
Jeżeli kupiłeś auto poniżej 1000zł to nie musisz płacic podatku.

imola@interia.pl
imola jest offline   Odpowiedz cytując ten post