Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.07.2004, 20:42   #6
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dołączę swoje trzy grosze w tym temacie, ponieważ jestem właśnie po długiej fali walki z InstantCopy wersja 8.0.0.270 (8.0.5) i muszę stwierdzić, że naprawdę dziwnie się zachowuje jeśli chodzi o zapisany obraz. To prawda, że podczas kopiowania plików (vob) z obrazu wykonanego przez IC (z dysku wirtualnego) zgłaszany jest błąd odczytu. U mnie akurat na drugim Vob-ie. Oczywiście nie ma problemu przy zgraniu tych plików przy pomocy DVDdecrypter-a lub wbudowanym narzędziem w ostatniej wersji InstantCopySettings 1.43.
Jednak jak się okazało to nie jest koniec problemów z obrazami robionymi przez IC. Z jakiegoś względu w posiadanym obrazie oryginalnej płyty DVD filmu INDEPENDENCE DAY w dwóch miejscach jest mały przeskok klatek (minimalnie widoczny). Okazało się, że po obróbce przez IC samego filmu błąd ten spotęgował się (jest bardzo widoczny). Do tego skopiowane pliki na HDD z tak zrobionego obrazu wywalają błąd w PowerDVD, co ciekawe odczyt bezpośrednio z obrazu IC przez PowerDVD jest poprawny (tylko zostaje ten przeskok). Na tym nie koniec.
Przy okazji testowania nowego Shrink-a v3.2.14 okazało się, że przerywa on czytanie filmu przerobionego przez IC. Podaje, że np brak 6 vob-a. Ten 6 vob był oczywiście w oryginalnym filmie ale po kompresji przez IC zostało ich tylko 5. Wniosek, że IC sam nie zapisuje poprawnie IFO.
Jeśli chodzi o jakość filmu (147 minut) wykonanego przez IC to przy kompresji 25% jest bardzo dobra (nie jest idealna).
Jeśli chodzi o Shrinka to mam bardzo małe doświadczenia wersji poprzednich, ale ta wersja 3.2 zachwyciła mnie. Włączyłem opcje "Perfom deep analisys..."
oraz Quality Enhancements - Sharp. Zaskoczył mnie długi czas pracy: 40 minut kontroli obrazu i drugie 40 obróbka (procesor Athlon 1800).
No a wynik - nie mogę odróżnić od tego, co wykonał IC.
IC przerabiał mi ten film 160 minut a Shrink 80 minut - wynik jakościowy ten sam. Do tego brak błędów w wykonanych vob-ach i plikach IFO. Przeskoki, o których pisałem są takie same jak w oryginale.
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post