Cytat:
Napisany przez Gunia
Witam wszystkich
Chcialaby uzyskac kielu informacji na temat nagrywarki. Tydzien temu kupilam pierwsza nagrywarke Lite-on LTR-52327S poniewaz niegdy nie mialam stycznasci z nagrywarkami licze na wyrozumialos. Nargrałam kilka plytek i bardzo zdziwilo mnie to ze dioda na nagrywarce podczas nagrywania zmienia sie raz jet czerwona raz pomaranczowa i jeszcze jedno pytanie zauwazyłam tez ze zuzycie bufora na poczatku wynosi 100% a pozniej skacze spada do 0 i rosnie z powrotem moze mi ktos powiedziec czy to jest normalne zjawisko nie mam niestety zadnego porownania poniewaz to jest moja pierwsza nagrywarka
|
To nie jest normalne zjawisko, nie powinno tak być, ten pomaranczowy kolor diody sygnalizuje działanie sytemu ochrony przed niedopełnieniem bufora, zapobiega błędnemu nagraniu płyty ale powoduje obciążenie procesora i zwolnienie nagrywania. Przyczym może być kilka.
Jak masz podpietą nagrywarkę? Na osobnej taśmie mam nadzieję, bo jak razem z dyskiem twardym to właśnie jest problem. Nagrywarka powinna być na osobnej taśmie na drugim kontrolerze, może być z innym napędem optycznym.
Sprawdź czy jest włączone DMA dla nagrywarki, w zależności od wina panel sterowania - sytem-menadżer urządzęń-kontroler IDE (primary secondary)-prawy przycis- właściwości i sprawdzić czy jest włączone DMA jeżeli nie to włączyć, restart i sprawdzić.
Jakim programem nagrywasz i z jaką prędkością? Jeżeli nie nero to trzeba by wgrać ASPI
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191040335 ściągnąć, rozpakować instaspi.bat - restart. powodzenia