Dyskusja: Nowa w temacie
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.07.2004, 12:00   #2
imola
>my private watch dog ;)<

Data rejestracji: 09.04.2003
imola zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Gunia
Witam wszystkich

Chcialaby uzyskac kielu informacji na temat nagrywarki. Tydzien temu kupilam pierwsza nagrywarke Lite-on LTR-52327S poniewaz niegdy nie mialam stycznasci z nagrywarkami licze na wyrozumialos. Nargrałam kilka plytek i bardzo zdziwilo mnie to ze dioda na nagrywarce podczas nagrywania zmienia sie raz jet czerwona raz pomaranczowa i jeszcze jedno pytanie zauwazyłam tez ze zuzycie bufora na poczatku wynosi 100% a pozniej skacze spada do 0 i rosnie z powrotem moze mi ktos powiedziec czy to jest normalne zjawisko nie mam niestety zadnego porownania poniewaz to jest moja pierwsza nagrywarka
To nie jest normalne zjawisko, nie powinno tak być, ten pomaranczowy kolor diody sygnalizuje działanie sytemu ochrony przed niedopełnieniem bufora, zapobiega błędnemu nagraniu płyty ale powoduje obciążenie procesora i zwolnienie nagrywania. Przyczym może być kilka.

Jak masz podpietą nagrywarkę? Na osobnej taśmie mam nadzieję, bo jak razem z dyskiem twardym to właśnie jest problem. Nagrywarka powinna być na osobnej taśmie na drugim kontrolerze, może być z innym napędem optycznym.

Sprawdź czy jest włączone DMA dla nagrywarki, w zależności od wina panel sterowania - sytem-menadżer urządzęń-kontroler IDE (primary secondary)-prawy przycis- właściwości i sprawdzić czy jest włączone DMA jeżeli nie to włączyć, restart i sprawdzić.

Jakim programem nagrywasz i z jaką prędkością? Jeżeli nie nero to trzeba by wgrać ASPI http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191040335 ściągnąć, rozpakować instaspi.bat - restart. powodzenia

imola@interia.pl
imola jest offline