Dyskusja: Mail i spam
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.07.2004, 13:20   #24
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
klienta poczty w operze i czata mozna wylaczyc - w opcjach jest taki ptaszek do odznaczenia - dziala wysmienicie [choc ja czekam na opere 8, ktora mam nadzieje bedzie miala mozliwosc dodania m2 jako pluginu]

a co do spamu - more outlook - more spam - zwlaszcza jesli spec go uzywajacy nie sprosta trudom konfiguracji tego poteznego narzedzia

pierwsza zasada- nie dac sie zlapac - nie podawac maili publicznie na forumach, nie uzywac glownego konta na grupach dyskusyjnych, nie wpisywac w klienta p2p - NIE i juz
druga - jak juz ktos cie lapie to udawac ze go nie ma - nie otwierac maili w html'ach! - kazdy obrazek jaki ktos tam zaembedowal domyslnie sie zaladuje - spamer wie ze zyjesz - te opcje mozna wylaczyc - ale patrz uwaga o specu
mail w txt twoim przyjacielem - syfu tak nie zlapiesz

trzecia zasada - jesli nie spelnia sie dwoch pierwszych - to nie zgredzic tylko zaczac od wykonania 1 i 2 - wiem, ze to nei rozwiazuje 100% problemu - ale lagodzi skutki i zapobiega kolejnym infekcjom - osobom dostajacym 100+ spamu dziennie zostaje zalozenie nowego konta - bo faktycznie niewiele da sie w pewnym momencie zrobic - zwlaszcza jesli otrzymuje sie rowniez wiele korespondencji sluzbowej/prywatnej - filtry potrafia sie pomylic, niewazne jak dobre sa to wciaz jest tylko statystyka - a strata waznego maila boli, czasem bardzo

wiekszosc wirusow przenosi sie metoda outlookową