Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.07.2004, 14:42   #836
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez plast
Podczepie sie z pewnym pytaniem - mam kilka plyt DVD+/-RW m.in. Verbatim, Esperanza i Platinum. Wszystkie x4, ale tej Platinym Nero nie wykrywa mi jako x4, a tylko jako x2. Nie pomogla zmiana firmware'u na 1.07 od H. Cos jeszcze moge w tej kwestii zrobic?
Nie, raczej nic z tym nie zrobisz - i dobrze, że tak jest.

Na szczęście niektóre nagrywarki mają swój "rozum" i nie pozwalają na nagrywanie płyt z prędkością, przy której nie nagrałyby ich poprawnie. Co komu po nagranej szybko płycie, której potem nie można odczytać?

W pewnym sensie to nie Nero wykrywa maksymalną prędkość płyty, tylko sprawdza, co o danej płycie "wie" i "myśli" nagrywarka. Widocznie producent nagrywarki zapisał w jej firmware określoną dla danej płyty strategię i prędkość zapisu, widocznie uznając, że przy zapisie szybszym nagrywarka nie byłaby w stanie zapewnić odpowiedniej jakości. Zapewne można to zmienić, grzebiąc w firmware, ale po co?

NEC 2500 jest "ostrożny" i dla wielu płyt mniej "firmowych" ogranicza prędkość zapisu. Próbowałem Esperanzę -RW 2x, a NEC nagrał ją tylko 1x. Nową płytę Platinum -RW 4x w pierwszej chwili skłonny jest nagrać z prędkością 2,4x, ale w końcu nagrywa ją 2x. Trzeba się z tym pogodzić, i kupować lepsze nośniki.

Dla odmiany, Lite-On nagrał tę Esperanzę -RW z prędkością aż 4x! Tyle tylko, że płyta nie dawała się potem ani odczytać, ani nawet skasować w tym Lite-Onie - skasował ją dopiero NEC. Lite-Ony, w przeciwieństwie do NEC'a, znane są z tego, że skłonne są nagrywać płyty z bardzo "odważnymi" prędkościami.