Dyskusja: inne nośniki
Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.08.2004, 21:00   #10
Atlantis
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2004
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No dobrze, ale płyty CD/DVD mają jedną wadę, która nigdy nie zostanie wyeliminowana - kłopotliwa procedura zapisu. Nie można tak poprostu wysłać pliku na płytę RW, nagrać go, wyjąć płytę, przenieść do kolegio, po czym skasowć plik itp. To zaleta dysków magentycznych i PenDrive, jednak te drugie jak już wspomniano nie są wykrywane przez wszystkiwe systemy bez sterowników i (co najważniejsze) nie są widoczne przez BIOS.
Tutaj kwestią jest tylko wypromowanie standardu. Gdyby iOmega udostępniło swój napęd ZIP innym producentom wcześniej ,to pewnie dzisiaj mislibyśmy je w co drugim kompie, bo to naprawdę porządne urządzenie ,tylko nie zostało wypromowane.
Co myślicie o zakupie jakiegoś używanego ZIPa w celu sprawdzenia standardu? Na Allegro ludzie sprzedają takie rzeczy za grosze, a ja i tak będę eksperymentował z moim starym kompem (P166), chciałem go przywrócić do stanu użyteczności, a brakuje mi jeszcze dysku twardego i stacji dyskietek. Dysk i tak muszę kupić używany, bo nowych ten bios i tak nie widzi.
Atlantis jest offline   Odpowiedz cytując ten post