Dyskusja: inne nośniki
Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.08.2004, 17:12   #12
Atlantis
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2004
Atlantis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Multisesji kiedyś używałem, ale to niezbyt opłacalne gdy przenosisz mniejsze ilości danych często, każde koljne dogranie tylko niepotrzebnie zajmuje miejsce na płytce. Chyba, że masz na myśli coś innego. Można tak po prostu kasować wybrane pliki z płyty i na ich miejsce wgrywać coś innego? Bo jeśli tak, to przyznaje, że nigdy o tym nie słyszałem. Mogę prosić o jakiś link lub bliższe informacje?
Co do ZIPów, to tak tylko myślę o eksperymentowaniu ze starym kompoem. Planuję go przywrócić do stanu użyteczności, bo tylko leży niepotrzebnie w szafie, a wystarczy dysk twardy kupić tanio na giełdzie albo przez Allegro. Przy okazji mógłbym przecież poesperymentować, nie mam oczywiście zamiaru kupować nowego ZIPa za 300 zł, ale na Allegro używango można kupić za 30 - 60 zł, pewnie ceny na giełdzie będą podobne. Zresztą jak wspominałem najpierw myślę nad DVB, potem dopiero będę się może zabierał za starego kompa w ramach zabawy
Co do PenDrive, to już mówiłem, że fajna sprawa, ale jak narazie dosyć droga w przełożeniu na 1MB danych. Chociaż IMO przyszłość należy do tego typu pamięci, ale nie jako wymiennych nośników, lecz zamiast dysków twardych. W kompach oprzyszłości zamiast kłopotliwego, ciężkiego, zużywającego dużo prądu i co najważniejsze awaryjnego HDD będą używane małe kostki pamięci Flash (tak jak dziś RAM) mające po kilkaset GB czy nawet kilka(naście) terabajtów. Wiadomo, że maszyna nie majaca częsci ruchomych jest pewniejsza. Ale musimy poczekać na spadek cen i zwiększenie się pojemności. Teraz PenDrive to tylko taka ciekawostka.
A odnośnie napędów MO to IMO jeszcze długo przetrwają, ale jako sprzęt dla profesjonalistów. Mają spore zalety jeśli chodzi o trwałość, są fużo pewniejsze i nie są narażone na porysanie jak CD czy rozmagnesowanie jak nośnik magnetyczny. BTW Ktoś wspomniał, że streamery i napędy MO wymagają magistrali SCSI, to niezupełnie prawda, można bez problemu dostać sprzęt pod IDE, USB by FireWire.
Atlantis jest offline   Odpowiedz cytując ten post