LiteOn SOHW-832S... pierwsze wypalenie DVD+R z bledem :(
Zakupilem LiteOn'a SOHW-832S i pierwsza plytke jaka chcialem wypalic to dolaczony do nagrywarki krazek DVD+R firmy Taiyo Yuden (DVD+R47PG1) i niestety wypalil sie z bledami... ale od poczatku:
Odpalilem Nero 6 (najnowszy) ulozylem sobie liste plikow i katalogow ktore chce nagrac. Bylo tego dosc sporo bo 1936 plikow o lacznej wadze 4,36GB. Pliki juz troche lezaly na moim HDD a defragmentacje robilem dawno, dawno temu. Ustawienia w Nero to ISO Level 2, Mode 1, Joliet (relax czyli >64 znaki), Predkosc nagrywania 8x. Nacisnalem BURN i wypalanie sie rozpaczelo.
Niestety nie bylem przy calym procesie nagrywania ale widzialem co jakis czas ze bufor nagrywania lekko spada... po czym znowu wzrasta do 100%. Nagrywanie przebieglo bez bledow i Nero nic nie pokazal oprocz komunikatu o pomyslnym wypaleniu plytki. Caly cyrk zaczal sie wtedy kiedy chcialem odczytywac dane z tej plyty. Niektore nie daly sie czytac ani kopiowac a Windows wywalal komunikat o bledzie CRC. Zostala mi jeszcze plytka DVD-R (tez dolaczona do nagrywarki) ale boje sie ja wypalac..
Pytanie.. Co moglo spowodowac zle wypalenie plytki i dlaczego Nero nie wyswietlil bledow podczas procesu wypalania?
Czy przyczyna moze byc duza fragmentacja dysku i za szybka predkosc wypalania?
Moja konfiguracja:
Plyta Glowna: Gigabyte K7 Triton GA-7N400
Procesor: Athlon XP+ 2,4GHz
HDD: Maxtor 80GB 7200obr
Nagrywarka: LiteOn SOHW-832S
RAM: 512MB DDR
Ostatnio zmieniany przez Semic : 04.08.2004 o godz. 12:41
|