Cytat:
Napisany przez Czołgista
Dla mnie odpowiedź jest oczywista (praktyka)
Płłyty muzyczne (WAW) X4 (ale ja palę max X2) bo lubię dobry dzwięk!
Płyty MP3 lub dane x8
Filmy DVD tylko X1
A jak ktoś mówi że jest inaczej,
to znaczy że kłamie albo gówno wie !
|
Ja mówię inaczej...nagrałem kilka tysięcy płytek, większość z prędkością 12x, część z 2x (taką miałem wtedy nagrywarkę) - wniosek, oparty zresztą na wiedzy z zajęć z laboratorium techniki cyfrowej, prędkość nagrywania nie ma żadnego wpływu na jakość sygnału cyfrowego!! Prędkość liczy się tylko wtedy, gdy mamy wybredny odtwarzacz audio - wtedy zazwyczaj im wolniej tym lepiej, ale dużo zależy też od płytek. No i różne nagrywarki różnie nagrywają audio, różnie też je zrzucają (tu ponoć rządzi Litek...). Te gorsze mogą np. generować trzaski podczas zrzutu lub nagrania.
Ogólnie - nie nagrywać audio i danych szybciej niż 16x, używać niezłych płytek (choć ja mam totalne ponoć padaki BTC nagrywane 68 miesięcy temu

z prędkością 2x i dalej chodzą bez zająknięcia w moim odtwarzaczu, zero trzasków, zero przeskoków) i KUPIĆ DOBRY ODTWARZACZ AUDIO (Kenwood DP1510 rulezzzzz, stary ale czyta nawet gramofonowe...

)
O DVD się nie wypowiadam, bo nagrałem na razie koło 50, 99% z danymi, wszystkie chodzą, ale gdyby mi Ricohy i TY nie chodziły tobym się wkuuurzył...