Podgląd pojedynczego posta
Stary 13.08.2004, 20:46   #13
Jollo
Registered

Data rejestracji: 27.04.2002
Jollo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wink

Hi,
ajaj 1 miesiąc nie byłem on-line ze swojego kompa z powodu awarii mobo, zaglądałem tu sporadycznie, a tu taki piękny wątek z mojego posta się zrobił dzięki wam chłopaki. Pozdrówka dla wszystkich.

Teraz na poważnie temperaturka ma duży wpływ na warunki nagrywania i testowania nośników DVD. Swego czasu w pewnym laboratorium uczestniczyłem w takich małych testach/badaniach i okazało się, że w temperaturze nagrywania/odczytu powyżej 55 st. C średnio o 40 - 50% wzrastała ilość błędów PIF na nagranej płycie. Po ostygnięciu do temp. 40 st. C spadała o jakieś 5 - 10% ilość błędów PIF w stosunku do nagranej płytki w temp do 40 st. C. Testy były robione na różnych płytach bardzo dobrych (TDK, Verbatim i innych) i gorszych (mediastore, Vakoss i innych). Raz ustalana w klimatyzowanej szafce była temp. 40 st. C i tam był sam palnik a wachnięcia czujki temperatury wskazywały max do 2 st. C przyklejonej do obudowy palnika a drugi test polegał na ustawieniu temp 57 st. C i pomiary jak poprzednio. Testy były robione na palniku 812 chyba z biosem US0N a Kprobe był bodajrze 2.2.3. (wersji dokładnie nie pamiętam)
Jollo jest offline   Odpowiedz cytując ten post