No to zlicznie to najlepiej chyba w bardzo prostej formie, tak żeby ten programik nie zżerał pamięci - bo to jeden z większych plusów.
Np. po najechani na ikonke w trayu pokazywał by się UL i DL całego dnia. Ogólnie to można by zrobić taką "polską" wersja DuMeter'a

. Chociaż w tą stronę to też zbytnio może nie należy odchodzić bo główny cel programu to przecież wskaźnik transferu na diodach, a nie statystyki.
A z tym zaznaczaniem to zabardzo ci nie powiem nic więcej, bo programik jest zainstalowany dopiero kilka godzin, no i w tym czasie coś takiego mi się przytrafiło, ale ogólnie to chyba podczas gdy komputer jest wykorzystywany do różnych rzeczy, nie tylko do ściągania ale i do przeglądania www, słuchanie muzyki czy pisania tekstu czyli podczas włączania różnych programów.
Dodam, że jak miałem zainstalowany taki plugin do winampa który wskazywał natężenie dźwięku na diodach klawiatury to działo się tak samo. Być może to ja mam skopane coś w komputerze i to dlatego tak się dzieje, no nie wiem.
Ustawienia mam standardowe - dowload to NumLock a upload to ScrollLock.
Jak błąd (w programie lub coś u mnie) pojawi się jeszcze raz to posprawdzam dokładniej z czym są problemy.