Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.08.2004, 15:59   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Angry Znikające partycje - czy jest szansa odzysku?

Witam,
Wydarzenia dotyczą nowego dysku Seagate Barracuda 7200.7 200GB.
Ilosc partycji: 3 <30GB, 50-60GB, reszta>. System plikow: NTFS na kazdej partycji, operacyjny: XP bez poprawek.

Zaczelo sie od komunikatow Windowsowych ze dany plik <w tym przypadku thebat.exe, notabene otwarty w chwili wystapienia komunikatu> stracil spojnosc czy cos w tym stylu. Chwile po tym jak thebat zaczal sciagac poczte <automat - co 10 min sprawdza> firewall zareagowal, ze plik thebat.exe zmienil sie od ostatniego polaczenia i czy pozwalam mu sie polaczyc <co wskazywalo ze naprawde sie zmienil>. Podczas tej samej sesji Windowsa wyskoczyl taki sam komunikat o kilku innych plikach <okolo 3, 4>.
Widzac to stwierdzilem ze cosik niedobrego sie dzieje i trzeba ratowac dane, a do tego potrzebowalem wlozyc do kieszeni "duzy" dysk, gdyz w danej chwili w kieszeni byl "maly" dysk bez wolnego miejsca. Wylaczylem Windowsa, i po ponownym wlaczeniu zostala mi 1 <jedna> partycja: c <pierwsza>. D, E - wcięło. Czyli mam teraz 1 part NTFS i 159GB -jak to Windows okresla- "Wolnego miejsca".

Wiem, ze pliki sa na dysku, skasowaly sie tylko wpisy w tablicy alokacji. Dokladnych rozmiarow tamtych partycji nie pamietam.

Czy jest szansa na odzyskanie plikow z obu utraconych partycji? Wystarczyloby mi miec je podczas 1 uruchomienia windowsa - pozgrywam na plytki i juz.

Probowalem roznych programow <znajdujacych sie na Hiren's Boot CD 6>, dla przykladu Ontrack EasyRecovery chce abym mu okreslil wielkosc tamtych partycji, i gdy <na oko> wpisze mu to szuka tych partycji i ich nie znajduje.

W tej chwili wyjezdzam na kilka dni wiec dysk zostaje tak jak jest, chetnie sprawdze istniejace mozliwosci odzysku jak wroce.
Poprosze o kilka wariantow/scenariuszy odzysku <co moge zrobic, jakie sa szanse, moze ktos juz tak mial?>.
Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online