Cały czas próbowałem rozgryźć problem multisesji DVD+-R w XP (
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38147) i natrafiłem na coś takiego
http://support.microsoft.com/default...b;en-us;329112 wynikałby z tego że problem nie występuje jeśli na płycie jest mniej niż 4GB danych (póki co się sprawdza coprawda tylko nagrywarka NEC2500A widzi plik z drugiej sesji ale jest jak mówią wiecej jak 4GB i kupa)
pisze tam że pierwsza korekta była w Sp4 do 2k ale o XP nic nie wspominają co więc zrobiłem mając XP+SP1 .... wgrałem udfs.sys z Win2003

(do system32/drivers i do katalogu ServicePack ogólnie wszedzie gdzie go znalazłem został podmieniony) (BIG THX ranx za pliczek)
Płytki zgrane Nero 6.3.0.2 (także testowane 6.6.0.1) UDF/ISO, UDF oraz samo ISO niezamknięta płyta DAO (UDF 2.01 phisical partition choć nie wiem co za róznica jest ale podaje w razie czego)
Nośniki:
Verb +Rx4 MCC (także z bitsettingiem na -ROM)
Verb -Rx4 MCC
intenso -Rx4 optodisk
platinum -Rx8 Ritek G05
Vakoss +RWx4 NanyaDRW (także z bitsettingiem na -ROM)
Esperanza +RWx4 Infodisc A10 (także z bitsettingiem na -ROM)
Teraz prośba jeśli ktoś będzie testował multisesje niech wpisze jak mu poszło (gwarancji nie daje

) i na jakim napędzie widzi pliki z następnych sesji a na jakich nie
póki co u mnie (niezależnie od marki nośnika)
-NEC2500A TAK +R / +R > -ROM / -R / +RW / +RW > -ROM niezaleznie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO
-NEC5800B (OEM LiteOn 163) NIE (+R oraz +R > -ROM)
TAK +RW / +RW > -ROM oraz z wieeeelkim trudem kolejną sesje załąpuje na -R (niezależnie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO) długo sie męczy ale łapie (pewno z czasem przestanie

ale póki co działa

) jakbyście testowali podajcie czy czytnik dłużej rozkręca płytke niz zwykle. (Heh tego NECa trzeba będzie wymienić

tylko na co

choć dziad czyta +R no multisession i +RW w/ or w/o multisession mimo że Neroinfo i inne pokazują że nie powinien

)
-LiteOn 166S oraz
LiteOn 167T TAK +R / +R > -ROM / -R / +RW / +RW > -ROM niezaleznie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO. Wysoka kultura pracy z płytkami czego o Nec5800 nie można powiedzieć. Tutaj i NeroInfo pisało że wsparcie jest dla +R/RW.
LG DRD-8160B NIE +R / +RW / +RW > -ROM niezaleznie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO.
TAK -R / +R > -ROM (bitsetting roxx

)
Całkiem niźle sobie radził z płytkami jeśli już je rozpozna, jednak dość hałaśliwy napęd to jest. Tutaj NeroInfo pisało że brak wsparcia dla +R/RW no ale +R > -ROM chodzi
Toshiba SD-M1712 test przeprowadze jak nakłonie kumpla na wrzucenie do jego WinXP SP2 bo jego betonowy komp (Intel

) z WinXP+SP1 nie chciał przyjąć podmienianego udfs.sys
ATSD Jeszcze mała propozycja jakby się sprawdziło to może testerzy cdrinfo by sprawdzali jak czyta napęd multisesyje DVD

no i wnikliwość vide NEC5800B niby ma nie czytac +R/+RW a czyta

to samo Toshiba SD-M1712 (NeroInfo nie jest jak widać wyznacznikiem wiedzy póki nie sprawdzisz nie możesz być pewien)
Upd No co jest ludziska

przeciez to nic nie kosztuje jak macie coś do nagrania to nagrywacie na pierwszej sesji którą zawsze będzie widać a na drugą np. plik txt 1kb jak widać to dobrze jak nie widać no to nic nie tracicie bo to co chcieliście nagrać normalnie widac na pierwszej sesji
Upd.2 Podczepiłem pod wątek na wszelki wypadek pliki udfs.sys z 2k+SP4 i XP+SP2 udostępnione przez tom34. Dzięki